Hlavní obsah

Michelle Obamová je nejmocnější ženou světa

New York

Americká první dáma Michelle Obamová porazila hlavy států, ředitelky globálních firem i světoznámé celebrity a stala se podle časopisu Forbes nejmocnější ženou světa. Německá kancléřka Angela Merkelová, která v předchozích letech zvítězila čtyřikrát v řadě, se tentokrát musela spokojit až se čtvrtou pozicí v každoročně zveřejňovaném žebříčku.

Foto: Jim Young, Reuters

První dáma USA Michelle Obamová

Článek

Obamová loni skončila až čtyřicátá. Její letošní vítězství vysvětlila vydavatelka časopisu ForbesWomen Moira Forbesová tím, že "učinila úřad první dámy svým" a stále zůstává oblíbená. "Názorným dokladem jejího charismatu je, že ji Bílý dům vyslal do kampaně, aby získávala finanční příspěvky v rozhodujících státech jako Kalifornii a Coloradu," uvedla Forbesová. Vyzdvihla také její iniciativu v boji proti dětské obezitě.

Více než polovina ze 100 "nejmocnějších" žen světa pochází ze Spojených států. V první desítce je Američanek dokonce osm, pouze Merkelová a generální ředitelka australské banky Westpac-Bank Gail Kellyová mají jinou národnost. V první dvacítce je Merkelová jedinou zástupkyní Evropy.

Na druhém místě za americkou první dámou se umístila generální ředitelka firmy Kraft Foods Irene Rosenfeldová, která zároveň zvítězila v kategorii podnikatelek. Třetí v celkovém pořadí a první v mediální oblasti skončila hostitelka slavné talkshow Oprah Winfreyová. První místo mezi celebritami a celkově sedmé obsadila zpěvačka Lady Gaga.

Pátá se na letošním žebříčku, který na rozdíl od předchozích let oceňoval spíše mediální vliv, kreativnost a podnikavost než bohatství a moc, umístila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Forbesová všechny ženy na žebříčku ocenila těmito slovy: "Vybudovaly firmy a značky, někdy pomocí netradičních metod, a prolomily bariéry pohlaví v oblastech obchodu, politiky, sportu a mediálního a kulturního ducha doby, a tím ovlivnily životy miliónů, někdy miliard lidí."

Žebříček deseti nejmocnějších žen
umístěníjménopozicezemě
1.Michelle Obamováprvní dáma USAUSA
2.Irene Rosenfeldovágenerální ředitelka společnosti Kraft FoodsUSA
3.Oprah Winfreyováhostitelka talkshowUSA
4.Angela Merkelovákancléřka SRNNěmecko
5.Hillary Clintonováministryně zahraničí USAUSA
6.Indra Nooyiovágenerální ředitelka společnosti PepsiCoUSA
7.Lady GagazpěvačkaUSA
8.Gail Kellyovágenerální ředitelka společnosti Westpac-BankAustrálie
9.Beyonce KnowlesovázpěvačkaUSA
10.Ellen DeGeneresováhostitelka talkshowUSA
Zdroj: Forbes

Reklama

Výběr článků

Načítám