Hlavní obsah

Mezinárodní vesmírnou stanici ohrožuje kus sovětského satelitu

Novinky, CNN, pst, alt

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) musí znovu uhýbat před prolétávajícími troskami. Tentokrát je to kus sovětského satelitu. NASA oznámila, že objekt zaznamenaný již v roce 2008 by nyní mohl ohrozit stanici. Podobných incidentů v poslední době přibývá.

Článek

Při nynějším kursu se kus družice Kosmos 1275 dostane během úterka do vzdálenosti 790 metrů od stanice. Tedy velice blízko.

„Je možné, že budeme muset provést úhybný manévr, kdy se stanice s pomocí raketových trysek posune dále z kolizního kurzu,“ sdělil Bill Jeffs, mluvčí Johnsonova vesmírného střediska v Houstonu. Rozhodnutí podle Jeffse padne někdy kolem půlnoci v noci z pondělka na úterý. Rozměry kusu sovětského satelitu nejsou známy.

Na stanici působí v současnosti trojčlenní posádka tvořená americkými astronauty Mikem Finckem, Sandy Magnusem a ruským kosmonautem Juri Lončakovem.

Posádka se evakuovala

Minulý čtvrtek se musela posádka ISS přesunout do únikového modulu Sojuz, protože hrozilo poškození stanice prolétajícími úlomky. V tomto případě šlo o poměrně malé kovové části o velikosti kolem 12 centimetrů, které minuly stanici rychlostí 32 000 km/h ve vzdálenosti necelých pěti kilometrů. Hrozilo, že po nárazu by bylo potřeba stanici od Sojuzu náhle odpojit. [celá zpráva]

Kolem Země nyní obíhá několik tisíc družic a satelitů, jen několik stovek z toho je ale funkčních. Družice obíhají v různých výškách, ty nejbližší jsou od Země 200 kilometrů, ty nejvzdálenější mohou být až 36 000 kilometrů daleko. Nejvíce družic se nachází ve vzdálenosti 600 až 800 kilometrů nad zemí. Stanice ISS je na nižší oběžné dráze ve výšce 350 kilometrů.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám