Hlavní obsah

Mezinárodní pozorovatelé kritizují volby v Kazachstánu

Strana Nur-Otan kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva zvítězila v předčasných parlamentních volbách a získala všechna křesla v dolní komoře parlamentu. V hlasování, které je považováno za velký test demokracie v této středoasijské zemi, ji podpořilo 88 procent voličů. Podle opozice a mezinárodních pozorovatelů nebyly volby demokratické.

Článek

Žádná z dalších šesti stran, které ve volbách kandidovaly, nepřekonala sedmiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu, oznámil předseda ústřední volební komise Kuandyk Turgankulov.

Mezinárodní pozorovatelé reagovali tím, že volby v Kazachstánu nebyly demokratické a nesplnily mezinárodní standardy, protože sčítání hlasů nebylo transparentní a sedmiprocentní hranice nutná pro vstup do zastupitelského sboru je příliš vysoká.

Členové mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ale považují hlasování, v němž všechna křesla v dolní komoře parlamentu získala strana prezidenta Nursultana Nazarbajeva Nur-Otan (Kazaši pro vlast), za krok kupředu. "Navzdory výhradám obsaženým ve zprávě myslím, že tyto volby posunuly Kazachstán kupředu ke statusu demokratické země," řekl koordinátor mise OBSE Consiglio Di Nino.

Opozice ztratila jediné křeslo

Doposud žádné hlasování od vyhlášení nezávislosti bývalé sovětské republiky v roce 1991 nebylo mezinárodně uznáno jako svobodné a transparentní. Při sobotních předčasných volbách, které měly podle prezidenta Nazarbajeva posílit roli politických stran, se do parlamentu nedostala kromě jeho formace Nur-Otan žádná ze šesti dalších kandidujících stran. Svoje jediné křeslo ztratila i opozice. Ta už volby odsoudila a označila je za zmanipulované.

Podle některých pozorovatelů vypsal prezident volby o dva roky dříve před řádným termínem, aby posílil svoji moc a zlepšil ve světě obraz země, která bývá kritizována za porušování demokratických svobod. 

Kazachstán se v současnosti nejvíce proslavil díky filmu Borat, který zesměšnil vše, co se dalo. Kazaši chtěli zpočátku kvůli komedii vyvolat mezinárodní aféru, ale později změnili taktiku, když zjistili, že díky filmu západní veřejnost ví, že tato země existuje.

Po měsících podrážděných reakcí a výhrůžek Nazarbajev navštívil kino a prý se při filmu Borat bavil. Dokonce se chce s komikem, který předstírá, že je kazašským televizním reportérem, sejít a "popovídat si". Vláda se také rozhodla ustavit Kazašský informační servis. Hlavním posláním této instituce je napravit škodu, kterou napáchal film Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu.

Reklama

Související témata:

Související články

Kazaši kvůli Boratovi zřídili nový úřad

Vláda středoasijské země se rozhodla ustavit Kazašský informační servis. Hlavním posláním této instituce je napravit škody, kterou prý napáchal film Borat:...

Výběr článků

Načítám