Hlavní obsah

Mexiko vydalo jedenáct narkobaronů do USA

MEXIKO

Mexiko vydalo 11 významných obchodníků s drogami Spojeným státům, kde mají čelit soudu. Jde o zásadní krok mexických úřadů v boji proti drogám. Cílem je zabránit tomu, aby narkobaroni řídili své kartely z místních vězení.

Článek

"Spojené státy nikdy nepřijaly z Mexika tak velký počet důležitých osob obviněných z obchodování s drogami," podotkl americký generální prokurátor Alberto Gonzales.

Počin mexické vlády označil za bezprecedentní svým rozsahem i významem. Podle amerického velvyslance v Mexiku Tonyho Garzy byli do USA vydáni jedni z nejbrutálnějších zločinců v historii obou zemí.

Mezi jedenácti narkobarony jsou i čtyři významní obchodníci s drogami, včetně Osiela Cárdenase, který stál údajně v čele mocného kartelu Mexického zálivu (Cártel del Golfo). Cárdenas byl zadržen v roce 2003, ale v řízení drogových obchodů pokračoval z vězení. V americkém Texasu je Cárdenas obviněn pro výhrůžky zabitím agenta FBI.

Ve státě Kalifornie zase čelí obvinění z obchodování s kokainem Héctor Palma, který je jedním z nejbližších spojenců nejhledanějšího mexického zločince Joaquína Guzmána, jenž vede mocný kartel v mexickém státě Sinaloa a který před šesti lety uprchl z přísně střeženého vězení ukryt v dodávce s prádlem.

Vydáni byli rovněž bratři Gilberto a Ismael Higuera, kteří pracovali pro rodinný drogový kartel Arellana Félixe sídlící v neklidném pohraničním městě Tijuana.

Drogové kartely utržily velkou ránu

Vydání drogových překupníků znamená velkou ránu pro mexické kartely, jejichž soupeření si jen v loňském roce vyžádalo ve státech Michoacán, Guerrero, Baja California a Sinaloa 2000 mrtvých.

Podle mexické vlády si někteří z vydaných již odpykávali dlouhé tresty v Mexiku, teď ale budou znovu souzeni a případně vězněni v USA, než se opět vrátí do vlasti.

Mexický prezident Felipe Calderón krátce po svém nástupu do funkce v prosinci rychle vyslal 17 000 vojáků a elitních policistů proti hlavním drogovým gangům země, aby byl zastaven růst násilí plynoucího ze soupeření znepřátelených kartelů o trasy pašování kokainu a pole pro pěstování opia a marihuany.

Gangy oběti mučí

Gangy často své oběti mučí a v minulém roce dokonce sváděly bitvy za bílého dne v turistickém letovisku Acapulco. Svým rivalům, včetně policistů, uřezávali zločinci hlavy, které pak nechávali na očích veřejnosti.

Calderónův předchůdce Vicente Fox loni sice slíbil, že vydá více drogových bossů do Spojených států, avšak podle pozorovatelů se obával, že se kartely pomstí a k vydávání zločinců se moc neměl. V 80. letech politika vydávání vůdců drogových gangů do USA vedla v Kolumbii k sérii pumových atentátů a vražd, při nichž zahynuly desítky lidí.

Mexické úřady vydaly v loňském roce do Spojených států rekordních 63 obviněných, odmítají ale poslat do USA kohokoli, kdo by tam mohl čelit trestu smrti, který je v Mexiku zakázán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám