Hlavní obsah

Malé thajské fotbalisty našli po devíti dnech v jeskyni živé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Dvanáct chlapců i jejich fotbalového trenéra, které v jeskynním komplexu uvěznily povodně, nalezli v pondělí živé po devíti dnech potápěči v Thajsku. V jakém jsou chlapci a jejich trenér zdravotním stavu, zatím není známo. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana malých fotbalistů v ThajskuVideo: Reuters/AP

 
Článek

„Potápěči thajského námořnictva našli všech 13 (osob), vykazují známky života,“ řekl guvernér provincie novinářům.

Z jeskynního komplexu se bude dál odčerpávat voda a k dětem se vypraví lékaři. Půjde o velmi náročný a zdlouhavý úkol.

Záchranáři z námořnictva zveřejnili video, na němž je vidět skupina sportovců ihned po nalezení. Všichni jsou zřejmě při vědomí a se záchranáři komunikovali.

„Je naším úkolem je najít, zachránit a vrátit domů. Zatím jsme je jen našli, teď je musíme vynést z jeskyně,“ doplnil.

Na cestě je lékařská pomoc

Za chlapci a trenérem doplavou doktoři a zdravotní sestry, kteří prověří jejich zdravotní stav, informoval guvernér. „Pokud lékaři řeknou, že fyzicky zvládnou přesun, dostaneme je z jeskyně,“ dodal. Zatím není jasné, zda je někdo ze skupiny raněný, anebo potřebuje lékařskou pomoc, napsala agentura Reuters.

Foto: Thai Navy Seal via AP, ČTK/AP

Snímek z videa ukazuje živé chlapce uvězněné v thajské jeskyni.

Dalším krokem bude dostat hochy a trenéra z podzemí. Záchranáři zatím nerozhodli, zda počkají, než opadne voda, anebo chlapce naučí používat potápěčské vybavení, aby mohli z jeskyně vyplavat. Ahman Mirza, americký jeskynní záchranář na místě, má za to, že bezpečnější by bylo k hochům dopravovat zásoby a počkat na opadnutí vody, protože pokusit se dostat někoho neuvyklého potápění zatopenou jeskyní „je jednou z nejnebezpečnějších situací“.

Na místě zasahují potápěči, jeskyňáři a další experti. Thajské armádě pomáhají jednotky z USA a Velké Británie. Mezinárodní tým prozkoumával horský terén nad komplexem v naději, že najde způsob, jak se do jeskyně dostat svrchu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nacvičování evakuace malých fotbalistů ze zatopené jeskyněVideo: Reuters

Pětadvacetiletý fotbalový trenér a hráči z jeho týmu se vydali prozkoumávat jeskynní komplex, jehož spletité chodby jsou dlouhé 10 kilometrů. A to i navzdory tomu, že u vchodu visí upozornění, že v době dešťů hrozí v místě záplavy.

Chlapci ve věku 11 až 16 let s trenérem vlezli do jeskyně 23. června. Na výlety spolu podle BBC jezdili běžně, ve stejné jeskyni prý už byli před dvěma lety.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Radost příbuzné jednoho z nalezených chlapců

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám