Hlavní obsah

Malárie zabíjí dvojnásobně více lidí, než se dosud myslelo

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malárii podlehlo dvakrát více lidí, než bylo dosud uváděno. Ročně si vyžádá na 1,2 miliónu obětí. Navíc na ni navzdory dosavadním úsudkům neumírají jen malé děti, ale i dospělí. V prestižním medicínském časopise Lancet na to v pátek upozornila studie střediska pro výzkum zdraví v Seattlu.

Foto: Profimedia.cz

Malárie podle studie v průměru ročně zabije 1,2 miliónu lidí.

Článek

Výzkumníci s použitím nové metodologie přehodnotili data z posledních 30 let, převážně v zemích, kde úmrtnost zaznamenávají neúplně. Studie o malárii je součástí širšího projektu o mortalitě žen a dětí a úmrtnosti na různé další choroby.

Údaj o 1,2 miliónu úmrtích na malárii v roce 2010 je téměř dvojnásobek odhadu o 655 000 mrtvých, jak to uvedla v loňské zprávě Světová zdravotnická organizace.

Dobrou zprávou je, že studie potvrzuje úspěšný boj s malárií v posledním roce. Je z ní ale také jasné, že cíl OSN zamezit do roku 2015 malárii v ničení lidských životů není reálný.

Studie potvrzuje, že nejvíce obětí si malárie vybírá mezi malými dětmi. Navzdory dosavadním soudům však uvádí, že ohrožené jsou i děti starší a dospělí - celkem tvoří 42 procent obětí. Z šesti procent jsou to dokonce lidé starší 70 let. V Africe je poměr dětských obětí vyšší než jinde.

Malárie

Jedna z nejrozšířenějších nemocí ve světě. Vyskytuje se především v tropických a subtropických oblastech a subsaharské Africe. Způsobují ji čtyři druhy prvoka Plasmodium, který do těla člověka přenáší samičky komárů rodu Anopheles. Ty nasají krev nemocného i s prvokem a šíří ho dál.

Plasmodium se v těle nejprve dostane do jater a následně napadá červené krvinky, v nichž se dál množí. Krvinky jednou za několik dní prasknou, plasmodium se dostává do krevního oběhu a napadá další krvinky. Při "praskání“ buněk se uvolňuje toxin, který způsobuje typické příznaky jako vysoké horečky, zvracení, zimnici.

Proti nemoci se lze bránit užíváním antimalarik při cestách do rizikových oblastí. Nemocí se ročně nakazí až 500 miliónů lidí, umírají na ni především děti.

„Skutečnost, že malárie je dříve nerozpoznanou příčinou úmrtnosti mezi dospělými také znamená, že byl podceněn boj s malárií,“ upozornili autoři zprávy, podle nichž hrozí, že Světový fond na boj s AIDS, tuberkulózou a malárií nebude mít pro své účely dost peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám