Hlavní obsah

Maková pole v Afghánistánu napadla plíseň, opia bude míň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plíseň napadla polovinu makových polí v Afghánistánu, uvedl předseda Kanceláře OSN pro drogy a zločin (UNODC) Antonio Maria Costa. Podle něj bude produkce opia menší o čtvrtinu a jeho cena v oblasti stoupne o padesát procent. Afghánci tvrdí, že nemoc způsobily látky rozprašované letadly NATO, uvedla BBC

Článek

Costa uvedl, že nemoc se rozšířila na polích v provinciích Hílmand a Kandahár, kde se hlavně mák pěstuje. Dodal, že někteří pěstitelé viní z rozšíření nemoci koalici, jejíž letadla údajně rozprašovala jedovaté látky. Ta to ale popírá. „Není pro to žádný důvod. Opiová pole jsou periodicky napadána plísní," řekl Costa.

Stejná infekce se na polích objevila už před čtyřmi lety.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Afghánské děvče sklízí mák

Dodal ještě, že likvidace polí by spíše Tálibán posílila, protože by se k němu zchudlí zemědělci bez prostředků přidali. „Nevím, proč by koalice takto postupovala, mohlo by to být nepopulární a zrádné pro vedení konfliktu,“ sdělil.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Američtí vojáci u máku kvwetoucího na poli

Snížení úrody by nemělo příliš ovlivnit ani příjmy Tálibánu, protože ten má z minulých sklizní stovky tun opia uložené ve skladech. Kvůli tomu se snižoval počet polí osetých mákem.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Američtí vojáci v žloutnoucím makovém poli

Likvidace polí by samozřejmě měla vliv na snížení produkce drogy, ovšem americká a britská armáda dávají spíše přednost likvidaci opia a heroinu, který má Tálibán. Taková akce nepostihne chudé zemědělce, ale radikální hnutí, které ztratí část zdroje svých příjmů. Navíc zemědělcům už za surovinu zaplatilo. Silný dopad na financování hnutí to však mít nebude, má peníze z více zdrojů, od zahraničních dárců i z daní.

Reklama

Výběr článků

Načítám