Hlavní obsah

Macron a Si Ťin-pching podpořili pařížskou klimatickou dohodu

Peking

Čína a Francie nadále stojí za pařížskou klimatickou dohodou z roku 2015. Ve společném prohlášení se na tom shodli prezidenti obou zemí Si Ťin-pching a Emmanuel Macron. Francouzský prezident ve středu ukončí třídenní návštěvu Číny a v její závěrečný den se setkal s čínskou hlavou státu.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron a čínský prezident Si Ťin-pching.

Článek

Podle agentury AFP vydali společné prohlášení, které označili jako „Pekingskou výzvu“ a v němž vyjádřili podporu „neodvolatelné“ pařížské dohodě. Zdůraznili také odhodlání přispět ke zlepšení mezinárodní spolupráce v otázce klimatických změn.

Čína a Francie tak vyzvedávají význam pařížské dohody v době, kdy od ní odstupují Spojené státy. Hlavním cílem klimatické dohody z Paříže je udržet zvyšování teploty na planetě pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím, což má snížit riziko a dopady klimatických změn.

Signatáři dohody se zavázali k omezování skleníkových plynů, které k oteplování přispívají. Za USA k dohodě přistoupila minulá administrativa prezidenta Baracka Obamy, podle té současné ale ujednání poškozuje americkou ekonomiku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám