Hlavní obsah

Londýnský Ritz i elitní škola Eton se ocitly na seznamu cílů Al-Káida

Novinky, rei

Možná nejprestižnější internátní škola na světě Eton u Londýna a hotel Ritz tamtéž se ocitly na seznamu cílů teroristů z Al-Káidy, informovaly britské deníky. Seznam se našel u Fazula Abdulláha Mohammeda, jednoho z vůdců Al-Káidy, který byl minulý týden zabit v Somálsku.

Foto: Profimedia.cz

Elitní internátní škola Eton v Anglii

Článek

Mohammed, velitel Al-Káidy ve východní Africe, měl seznam při sobě, napsal deník The Sun s odkazem na zdroj z rozvědky. „Nic nenaznačovalo tomu, že byla hrozba útoku bezprostřední. S ohledem na jeho (Mohammedovu) minulost je ale na místě se ptát, proč seznam nosil sebou,“ citoval list představitele.

Objevení seznamu údajně vedlo k mimořádné schůzce zástupců tajných služeb s ministry. Vedení Etonu ve Windsoru západně od Londýna, který v minulosti navštěvovali i princové William a Harry či 19 premiérů včetně toho současného, Davida Camerona, bylo varováno. Stejně tak zpřísnily bezpečnostní opatření v Ritzu v centru metropole i v dalších luxusních hotelech v USA, jež byly také mezi vybranými cíli.

Netušili, koho zastřelili

O zabití 38letého Mohammeda v Mogadišu armádními příslušníky informovala v sobotu somálská vláda. Vojáci ho zastřelili poté, co se svým autem odmítl zastavit u kontrolního stanoviště. Úřady zprvu neměly ponětí, kdo byl zabit. Až poté, co nalezené dokumenty naznačily mužovu identitu, bylo jeho tělo exhumováno a podrobeno rozborům DNA.

Foto: Reuters

Fazul Abdullah Mohammed

Terorista byl pro USA 26. nejhledanější osobou. Na jeho dopadení vypsaly odměnu v přepočtu deset miliónů korun, a to za jeho podíl na bombových útocích na americká velvyslanectví v Keni a Tanzánii v roce 1998. Mohammed byl rovněž považován za strůjce teroristického útoku proti hotelu v keňské Mombase a raketového útoku proti izraelskému letadlu v roce 2002. Během 13 let, kdy se Američanům vyhýbal, používal nejméně 18 různých jmen.

Reklama

Výběr článků

Načítám