Hlavní obsah

Loď Diamond Princess po konci karantény opustili první cestující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Výletní loď Diamond Princess, která je kvůli nákaze novým koronavirem v karanténě u japonského přístavu Jokohama, začaly po dvou týdnech opouštět první cestující. Během středy jich má opustit palubu asi 500, vyloďování zbylých potrvá až do pátku, uvedla s odvoláním na místní úřady agentura Reuters.

Foto: AP

Loď Diamond Princess

Článek

Plavidlo je označováno za místo s největší koncentrací infekce koronavirem, který se šíří z Číny. V karanténě je od 3. února. Úřady na ní dosud potvrdily 542 případů nákazy.

Loď původně převážela kolem 3 700 cestujících a posádky. Polovina z nich byli Japonci, osazenstvo nicméně tvořily lidé z více než 50 zemí světa. Mnoho z nakažených již bylo převezeno do japonských nemocnic.

Na výletní lodi u Japonska je koronavirem nakaženo 15 procent lidí

Svět

V první skupině cestujících, kteří ve středu budou smět loď opustit, jsou především starší lidé, u nichž se nákaza novým koronavirem po uplynutí dvoutýdenní karantény neprokázala. Evakuováno má být celkově asi 3 tisíce lidí. Na lodi zůstanou pouze ti, kteří s nakaženými přišli do přímého styku, a to i v případě, že na přítomnost viru byli testováni negativně.

Část Američanů z výletní lodě převezli do vlasti i s koronavirem

Svět

Spojené státy z lodi evakuovaly v noci z neděle na pondělí asi 340 svých občanů dvěma letadly, která přistála na leteckých základnách v Kalifornii a v Texasu. Záměr evakuovat své občany z paluby obřího plavidla v posledních dnech oznámila Kanada, Itálie, Jižní Korea, Hongkong, Austrálie, Británie a Tchaj-wan.

Reklama

Výběr článků

Načítám