Hlavní obsah

Lídři Severní a Jižní Koreje vyzvali k uzavření míru

Novinky, BBC, znk
PJONGJANG

Představitelé Severní a Jižní Koreje, Kim Čong-il a Ro Mu-hjon, podepsali ve čtvrtek deklaraci, ve které vyzývají k uzavření mírové dohody a ke zlepšení politických i ekonomických vztahů mezi oběma zeměmi. Stalo se tak na závěr třídenního summitu v severokorejské metropoli Pchjongjangu.

Článek

"Jih a Sever se shoudují na tom, že by měly ukončit současné příměří a vytvořit permanentní mírový systém," uvádí se v deklaraci.

Obě Koreje se v dokumentu zavazují k častým setkáním, na nichž by KLDR, Jižní Korea a další země měly jednat o skutečné mírové smlouvě, jež by nahradila příměří uzavřené v Pchanmundžomu v roce 1953.

Dalším přelomovým krokem je závazek, že země poprvé za 50 let obnoví vzájemnou nákladní vlakovou dopravu. Obě Koreje se také podle agentury AP dohodly na vytvoření zvláštní příhraniční zóny, v níž budou probíhat jednání o mírové a obchodní spolupráci. Tyto rozhovory by měly zřejmě pomoci k vyřešení sporné hranice ve Žlutém moři.

Usnadní se setkávání příbuzných

Vzniknout by měla společná zóna pro rybolov a otevřít by se měl letecký koridor mezi Soulem a nejvyšší severokorejskou horou Pektu, která je pro všechny Korejce posvátná coby místo původu tohoto národa podle korejských mýtů o stvoření.

V otázce, která je hluboce emotivní především pro starší Korejce, se obě strany dohodly na rozšíření možnosti setkávání příbuzných, které dělí korejská hranice. Sever s Jihem se dohodly také na vyslání společné výpravy fanoušků na olympijské hry, které se budou příští rok konat v čínském Pekingu. Obě Koreje uvažovaly také o vyslání společné výpravy sportovců, ale nedohodly se na způsobu, jakým by sportovci byli vybíráni.

KLDR slíbila uzavřít nukleární zařízení v Jongbjonu

Podpis deklarace přichází jen den poté, co KLDR přislíbila, že do konce roku vyřadí z provozu své nukleární zařízení v Jongbjonu. Výměnou za to jí dohoda, uzavřená v rámci šestistranných rozhovorů v Pekingu, garantuje energetickou pomoc v celkovém objemu miliónu tun paliva. Spojené státy rovněž KLDR slíbily kroky směřující k odstranění Pchjongjangu ze seznamu zemí podporujících terorismus.

Japonsko však ve čtvrtek podle informací agentury AP uvedlo, že o půl roku prodlužuje své sankce proti KLDR. Od sankcí prý odstoupí tehdy, až KLDR splní své sliby ohledně denuklearizace.

Mezikorejský summit, který v KLDR začal v úterý, byl teprve druhou vrcholnou schůzkou obou Korejí od vzájemného konfliktu z let 1950-53.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám