Hlavní obsah

Libyjští vzbouřenci unesli tanker Kaddáfího syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benghází

Libyjští povstalci se zmocnili ropného tankeru Cartagena patřícího libyjské vládě. Ve čtvrtek s ním dopluli do Benghází, které je baštou povstalců, uvedlo NATO, které kontroluje vjezd do přístavu v rámci embarga na dovoz zbraní. Tanker vezl 40 000 tun ropy.

Článek

Mluvčí sil NATO Roland Lavoie informoval, že lodi bylo umožněno vplutí do přístavu v Benghází.

Cartagena, která patří libyjské přepravní společnosti General National Maritime Company, kontrolované Kaddáfího synem Hannibalem, kotvila na pomezí maltských teritoriálních vod. K lodi připlul remorkér s libyjskou vlajkou, na jehož palubě bylo komando únosců, uvedl podle Reuters anonymní zdroj.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

List The Petroleum Economist ve středu napsal, že Cartagena byla údajně obsazena v noci na středu za pomoci speciálních sil nejmenovaného evropského státu. Povstalci, kteří loď obsadili, prý jednali bez vědomí povstalecké Přechodné národní rady.

NATO podle Reuters uvedlo, že tanker sledovalo, ale údajně nemohlo potvrdit informaci o obsazení lodi ani o pomoci evropského státu.

Dobytí Zlitánu hlásí obě strany

Libyjští povstalci ve středu večer uvedli, že u města Zlitán na západě země odrazili útok jednotek Muammara Kaddáfího.

Foto: Abdelkader Belhessin, Reuters

Libyjští povstalci u Zlitán

Předtím ohlásil dobytí Zlitánu režim Muammara Kaddáfího, který u města nasadil značné síly.

Ze Zlitánu, ležícího asi 160 kilometrů východně od metropole, by povstalci mohli zahájit postup na Tripolis.

Tvrzení ani jedné strany nebylo možné ověřit, zatím ale žádná ze zúčastněných stran nemá dost síly strhnout vítězství na svou stranu. Rebelům nepomohla ani to, že letouny paktu útočí na Kaddáfího síly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám