Hlavní obsah

Libyjští povstalci zahájili dialog s Kaddáfím

Novinky, rei
Bejrút

Libyjští povstalci vedou rozhovory s představiteli režimu Muammara Kaddáfího, o jehož svržení s podporou sil NATO již několik měsíců usilují. V pátek to potvrdil mluvčí opozice Mahmúd Avad Šammám s tím, že jednání nejsou přímá, ale zajišťují je zprostředkovatelé.

Foto: Ntswe Mokoena, Reuters

O zprostředkování rozhovorů mezi znesvářenými tábory v Libyi se snaží i jihoafrický prezident Jacob Zuma (vpravo). Na snímku je s vůdcem Muammarem Kaddáfím.

Článek

„Účastníme se jednání s lidmi, kteří mají kontakty s představiteli režimu,“ potvrdil britskému listu The Times Šammám během své návštěvy Bejrútu. Doplnil, že rozhovory jsou vedeny přes zprostředkovatele v Paříži a Jihoafrické republice. Zatím jsou na počátku a nepřinesly žádné hmatatelné výsledky.

Podmínkou povstalců nadále zůstává neúčast Kaddáfího v jakékoliv budoucí vládě. Opozice je nicméně ochotna nechat ho žít v zemi, ovšem někde v ústraní. „Hovoříme o podmínkách odchodu Kaddáfího, nejednáme o budoucnosti Libye,“ poznamenal mluvčí.

Ozbrojené povstání proti 41 let trvající vládě Muammara Kaddáfího pokračuje čtvrtým měsícem. Rebelové jsou podporováni nálety NATO, které se zaštiťuje rezolucí Rady bezpečnosti OSN o bezletové zóně nad Libyí a ochraně jejího civilního obyvatelstva. Čtyři měsíce bojů nepřinesly žádný zásadní zlom a mezi spojenci narůstá nervozita. Zejména v Británii vojenští velitelé poukazují na to, že země nemá na dlouhodobější vojenskou akci prostředky.

Kaddáfí odstoupení oficiálně odmítá, naposledy ve čtvrtek zopakoval, že bude bojovat až do konce. Jeho bývalý ministr zahraničí Abdar Rahmán Šalgham týž den prohlásil, že vůdce vyjednává o svém azylu s nejmenovanou africkou zemí i s Běloruskem. "Snaží se zajistit tři věci - odjet z Libye, získat peníze a uchránit se před Mezinárodním trestním soudem," citovala exministra agentura Reuters.

Reklama

Související články

Kaddáfí obvinil NATO z vražd

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí obvinil ve středu večer v poselství vysílaném v televizi státy NATO z vražd. Promluvil dva dny poté, co členové rodiny jeho...

Výběr článků

Načítám