Hlavní obsah

Libyjští povstalci prorazili obklíčení a vyrazili na Tripolis

– Tripolis

Libyjští povstalci v pondělí prorazili obklíčení přístavu Misuráta na západě země a vyrazili směrem k hlavnímu městu. Podle agentury AP vypukly na předměstí Misuráty tvrdé boje, při nichž se vzbouřeneckým jednotkám podařilo posunout linii fronty o deset kilometrů na západ. Do úterý se prý povstalci chtějí přesunout do nedalekého města Zlitán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Libyjští povstalci prorazili obklíčení a jdou si pro KaddáfíhoVideo: Reuters

 
Článek

Povstalci v pondělí údajně dobyli zbrojní sklad vládních vojsk a obdrželi rovněž nové zásilky zbraní z Benghází, které od propuknutí bojů plní funkci povstalecké metropole. Misurátskou ropnou rafinerii podle agentury Reuters zasáhlo šest raket vypálených Kaddáfího silami. Údajně poškodily generátory energie, nikoliv samotné ropné úložiště, ale přesto způsobily zastavení produkce v rafinerii.

V samotném Zlitánu už zuří boje od minulého týdne. Rebelové údajně chtějí obklíčit vládní vojska, jež většinu Zlitánu kontrolují. Pokud se jim to podaří a město celé ovládnou, dostanou se na vzdálenost zhruba 135 kilometrů od východního okraje Tripolisu.

Boje se nyní odehrávají ve vzdálenosti asi 30 kilometrů západně od Misuráty. Vládní vojska zasypávají linie povstalců dělostřeleckou palbou, desítky raněných povstalci převážejí zpět do nemocnic v Misurátě. Podle agentury Reuters v oblasti vládnou komplikované kmenové vztahy, které povstaleckému velení brání v okamžitém útoku na Zlitán. Rebelové údajně očekávají, že obyvatelé města povstanou proti Kaddáfího vojskům sami.

U Brigy povstalci neuspěli

Neúspěchem naopak skončil víkendový útok povstalců na ropný přístav Briga. Podle pondělních informací z místních nemocnic při nezdařené ofenzívě zahynulo 23 povstalců a dalších 26 bylo zraněno. Útok se nezdařil přesto, že protivládní bojovníky podporovaly letouny NATO.

Severoatlantická aliance v pondělí bombardovala středolibyjské město Džufrá, uvedla bez dalších podrobností libyjská státní televize.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám