Hlavní obsah

Libye přitvrdila podmínky propuštění bulharských sester

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOFIA/TRIPOLIS

Bulharský ministr zahraničí Ivajlo Kalfin v pondělí večer označil za "přehnané" a "nepřijatelné" dodatečné podmínky, které si Libye klade pro vydání šesti bulharských zdravotníků odsouzených za údajné nakažení více než 400 dětí virem HIV. Během dne přitom rozhovory hodnotil pozitivně. Diplomatický zdroj však poté uvedl, že Libye požaduje další finanční kompenzace.

Článek

"Libye nepřispěje k normalizaci vztahů s Evropskou unií, pokud si bude klást nové podmínky," prohlásil podle AFP v narážce na pondělní žádost Tripolisu o úplnou normalizaci vztahů s EU. Aniž by tyto podmínky upřesnil, označil je za "přehnané a některé za dokonce nepřijatelné".

V Tripolisu o co nejrychlejším propuštění zdravotníků jednají už od neděle první dáma Francie Cécilia Sarkozyová a komisařka pro hraniční vztahy EU Benita Ferrerová-Waldnerová. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy by měl Libyi navštívit ve středu. V pondělí připustil, že jednání o propuštění zdravotníků jsou velmi těžká.

Diplomat: Libyjci chtějí víc peněz

Nejmenovaný francouzský diplomat, který se vyjednávání účastní, podle agentury Reuters uvedl, že překážkou jsou peníze. Libye prý požaduje od EU další finanční kompenzace, které prý unie odmítá s tím, že by tak neoficiálně přiznala vinu odsouzených.

V průběhu dne byl šéf bulharské diplomacie ohledně výsledku rozhovorů optimistický. "Očekávám, že vyjednávání skončí dnes. Pokud Libyjci ukážou dobrou politickou vůli, předání (zdravotníků) může proběhnout velmi rychle," dodal Kalfin, podle kterého šlo o čistě politická jednání. [celá zpráva]

Francouzský týdeník Le Point s odvoláním na zdroj blízký libyjské vládě v této souvislosti uvedl, že zamýšlený scénář počítá s tím, že by zadržovaní Bulhaři odletěli do Sofie na palubě francouzského letounu v doprovodu Sarkozyové.

Pětici sestřiček a lékaře palestinského původu libyjské soudy opakovaně odsoudily k trestu smrti za to, že údajně úmyslně nakazili virem HIV více než 400 dětí, z nichž 56 již zemřelo na AIDS. Obvinění, kteří jsou ve vězení už od roku 1999, to popírají.

Tresty smrti jim libyjská Nejvyšší soudní rada nedávno změnila na doživotní vězení, až když postižené rodiny dostaly odškodné. Bulharsko ihned oficiálně požádalo Libyi o vydání vězněných. Odvolalo se na bulharsko-libyjskou dohodu o právní pomoci z poloviny 80. let. Ta sice počítá s možností vydat odsouzené k odpykání trestu do vlasti, ale nestanoví žádné lhůty pro vyřízení žádosti.

Reklama

Související články

Profily zdravotníků vězněných v Libyi

V roce 1998 bylo v Libyi zatčeno pět bulharských sester a jeden palestinský lékař. Libye je obvinila, že více než 400 dětí záměrně podali v nemocnici...

Výběr článků

Načítám