Hlavní obsah

Libye nevydá usvědčeného atentátníka z Lockerbie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Libyjská povstalecká vláda nevydá Abdala Basata Muhammada Midžrahího, jenž byl jako jediný odsouzen za podíl na atentátu na americké letadlo, které spadlo v roce 1988 na skotské Lockerbie. Podle agentury AP to dnes prohlásil Muhammad Aladží, který v Přechodné národní radě zastává post ministra spravedlnosti.

Foto: Ismail Zetouny/Files, Reuters

Abdal Basat Muhammad Midžrahí v tripoliské nemocnici

Článek

Midžrahí byl před dvěma roky propuštěn ze skotské věznice ze zdravotních důvodů do Libye. Podle lékařského posudku trpěl rakovinou prostaty a v té době mu zbývaly tři měsíce života. Fakticky zůstává skotským vězněm a je povinen pravidelně kontaktovat skotské justiční orgány. Po dobytí Tripolisu povstalci s ním ale britské úřady ztratily kontakt.

"Nevydáme žádného libyjského občana. Byl to (Muammar) Kaddáfí, kdo vydával libyjské státní příslušníky," řekl Aladží. V pondělí požádali newyorští senátoři povstaleckou vládu, aby Midžrahího zadržela. Aladží na tiskové konferenci v Tripolisu označil americkou žádost za bezpředmětnou, protože atentátník byl již souzen a usvědčen.

"Nová Libye může vyslat jasný signál světu, když prohlásí, že již nebude útočištěm pro usvědčené teroristy," uvedl newyorský senátor Charles Schumer v žádosti o přivedení Midžrahího k odpovědnosti.

Midžrahí byl jako jediný usvědčen z podílu na atentátu na americké letadlo, které spadlo v roce 1988 na skotské Lockerbie. V jeho troskách zahynulo 270 lidí, většina z nich byli Američané.

Spojené státy dodnes neskrývají nelibost nad Midžrahího propuštěním, které skotská vláda odůvodnila humanitárními důvody. Z USA zaznívají hlasy požadující opětovné Midžrahího uvěznění. Za chybu označuje atentátníkovo propuštění, uskutečněné předchozí labouristickou vládou Gordona Browna, také současná britská vláda premiéra Davida Camerona.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám