Hlavní obsah

Letadla NATO zabila v Misurátě rebely

Novinky,
Misuráta
Aktualizováno

Dvanáct rebelů bylo ve středu zasaženo při náletu letadel NATO na Misurátu. Dalších pět jich bylo zraněno. Reportérce listu Sunday Times to řekli svědci, kteří viděli těla u ocelárny, která zřejmě byla původním cílem letadel. Mluvčí NATO Eric Povel uvedl, že o případu nemá žádné informace.

Článek

Představitel vzbouřenců řekl listu New York Times, že na pozice rebelů u města útočilo nejméně jedno letadlo NATO.

Svědci byli výsledky náletů pobouřeni a jednoznačně vinili z jejich smrti alianci, protože žádná jiná letadla ve vzduchu nejsou. Vůdce vzbouřenců ve městě také nešetřil kritikou, ale současně dával najevo, že by případ neměl vzít alianci odvahu pokračovat v útocích na Kaddáfího síly.

Ve středu čelilo město zatím nejprudšímu ostřelování ze strany Kaddáfího sil. Podle vzbouřenců se část města změnila v pustinu. „Když se dívám kolem sebe, nemohu najít jedinou budovu, která by nebyla poškozená nebo zničená,“ řekl CNN Reza Sajah o Tripolské ulici.

O víkendu Kaddáfího síly uvedly, že ve městě zastaví boje a dají prostor místním kmenům, aby buď dojednaly příměří, nebo Misurátu ovládly samy.[celá zpráva]

Ostřelování města však pokračuje. [celá zpráva]

Další boje

Ve čtvrtek probíhají boje okolo Misuráty a Zintánu na západě země, který je také v rukou povstalců. Televize Al-Džazíra informovala také o střetech Kaddáfího sil s povstalci v pouštním městě Kufra na jihovýchodě země.

Z Misuráty bylo ve čtvrtek hlášeno sedm obětí a čtyři zranění po nočních útocích Kaddáfího sil na povstalecká kontrolní stanoviště.

Situace v Libyi je stále patová, vzbouřenci ovládají východ země okolo Benghází, Kaddáfí západ s výjimkou Misuráty. Ani jedna strana nemá dost sil porazit tu druhou. NATO Kaddáfího nezlomilo, i když od 31. března podniklo 3981 akcí nad Libyí, z nichž bylo 1658 zaměřeno proti pozemním cílům.

Mezinárodní výbor Červeného kříže sdělil, že z Misruráty evakuoval 600 civilistů. Dalších 935 zahraničních pracovníků a Libyjců evakuovala do Benghází Mezinárodní organizace pro migraci.

Rusko ve čtvrtek uvedlo, že nemá v úmyslu žádat o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN kvůli útokům NATO v Libyi. Řekl to náměstek ruského ministra zahraničních věcí Gennadij Gatilov. O jeho svolání Moskvu v úterý požádala libyjská vláda v souvislosti s leteckými údery NATO směřujícími na hlavní město Tripolis.

Rusko rezoluci RB OSN 1973 umožňující nálety na Libyi nevetovalo, ale nehlasovalo pro ni. Nechalo ji projít. Moskva však dává najevo nespokojenost s vývojem situace.

Reklama

Výběr článků

Načítám