Hlavní obsah

Lavrov pozval vůdce KLDR do Ruska. Kim se ptal na zdraví „soudruha Putina“

Pchjongjang
Aktualizováno

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pozval severokorejského vůdce Kim Čong-una na návštěvu Ruska, napsala agentura AFP. Šéf ruské diplomacie pozvání tlumočil Kim Čong-unovi osobně během jejich společného setkání v severokorejském Pchjongjangu.

Foto: Valery Sharifulin, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej lavrov (vlevo) a vůdce KLDR Kim Čong-un

Článek

„Ruský ministr zahraničí pozval severokorejského vůdce Kim Čong-una do Ruska a vyřídil mu pozdrav od ruského prezidenta Vladimira Putina,” sdělilo ruské ministerstvo zahraničí.

Agentura RIA Novosti napsala, že se vůdce KLDR ptal na zdraví „soudruha Putina“. „Je výborné,“ odvětil podle agentury Lavrov, který je prvním ruským vysokým politikem, jenž se setkal s Kimem.

Lavrov také předal Kimovi poselství od Putina, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov pro TASS. Na dotaz, co je jeho obsahem, odpověděl: „Neřeknu.” Ke schůzce se vyjádřil vágně: „Je příliš brzo o tom mluvit.” Důvodem je, že Lavrov ještě nepodal Putinovi zprávu o své cestě.  

Severokorejský vůdce při setkání vyzdvihl Rusko jako protiváhu „americké hegemonie”. „Velmi oceňují, že (prezident Vladimir) Putin odolal hegemonii Spojených států,” řekl podle DPA Lavrovovi Kim Čong-un.

Agentura AFP připomněla, že Kim Čong-un v Rusku nikdy nebyl, ale jeho otec a předchůdce ve funkci Kim Čong-il Rusko navštívil v roce 2002 a 2011.

Foto: Valery Sharifulin, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov

Šéf ruské diplomacie je v severokorejském hlavním městě Pchjongjangu od středy. Přiletěl na pozvání svého protějšku Ri Jong-hoa, oba jednají o situaci na Korejském poloostrově a jaderném programu KLDR.

Ke korejské krizi uvedl: „Řešení nemůže být úplné, dokud nebudou sankce zrušeny. Jak toho dosáhnout, je problém vyjednavačů, ale během jedné schůzky denuklearizaci zajistit nelze.” [celá zpráva]

Severní Korea je v těchto dnech v ohnisku zájmu světových mocností. I když americký prezident Donald Trump minulý týden hrozil zrušením historické schůzky mezi ním a Kim Čong-unem v Singapuru, mluvčí prezidenta Sarah Sandersová ve středu prohlásila, že Bílý dům stále počítá s tím, že summit se uskuteční 12. června, jak bylo plánováno.

Cílem diplomatického úsilí je řešení problémů kolem severokorejského jaderného a raketového programu. Washington prohlašuje, že hlavním výsledkem červnového summitu má být dohoda o denuklearizaci Korejského poloostrova.

Reklama

Výběr článků

Načítám