Hlavní obsah

Kvůli vyhořelému hotelu v Pekingu zatkli ředitele státní televize

Novinky, ČTK, rei, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Pekingská policie zadržela vysokého představitele ústřední čínské televize CCTV a 11 dalších osob, z toho řadu funkcionářů, které podezřívá ze zavinění pondělního požáru novostavby hotelu Mandarin Oriental v centru města. Oznámila to ve čtvrtek policie v čínském hlavním městě.

Článek

Všichni zadržení údajně organizovali nepovolený velký ohňostroj k lunárnímu Novému roku, od nějž vzplanul 160 metrů vysoký mrakodrap hotelu těsně před dokončením a celý vyhořel.

Nejvýše postavenou osobou mezi zadrženými je 50letý Sü Wej, ředitel státní televize zodpovědný za výstavbu nové provozní budovy CCTV v budovaném komplexu. Z dalších zadržených jsou tři nižší šéfové televize a osm zaměstnanců firmy, najaté na sestavení a odpálení ohňostroje.

:. Požár zachvátil luxusní hotel v Pekingu

Odpalování světlic a ohňostrojů k lunárnímu Novému roku je v Číně běžné, větší ohňostroje by však měly mít povolení a respektovat bezpečnostní zásady. Televizní šéfové se však na oslavu nového ústředí rozhodli pro obrovský ohňostroj podobného druhu jako ten, který byl odpalován během loňských olympijských her, a bezpečnostními otázkami se vůbec nezabývali.

Při požáru hotelu zahynul jeden hasič poté, co se nadýchal jedovatých zplodin.Televize incident cenzurovala Pondělní incident navíc poznamenala cenzura státní televize, která se rozhodla o obřím požáru v sousedství neinformovat a namísto toho dál vysílala záběry slavnostních ohňostrojů. K půlnoci, kdy oheň stále trval, i když už byl pod kontrolou, stanice vypustila jen titulek, který oznamoval, že hotel hoří.

:. Mandarin Oriental vedle budovy státní televize (vlevo)foto: Reuters/David Gray

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám