Hlavní obsah

Kvůli genocidě v Kambodži soudí prvního z Rudých Khmerů

PHNOMPENH

Někdejší vysoký představitel Rudých Khmerů Kang Kek Ieu byl v úterý jako první z podezřelých předán mezinárodnímu trestnímu tribunálu, který má soudit zločiny tohoto vražedného kambodžského režimu.

Článek

Někdejší šéf věznice S-21 v metropoli Phnompenhu, v níž byly mučeny a popraveny tisíce lidí, je jedním z pěti bývalých vůdců Rudých Khmerů, kteří čelí trestnímu stíhání v souvislosti se zločiny proti lidskosti a s genocidou. Ieu nepatřil mezi nejčelnější představitele režimu, řadí se ale mezi ty nejznámější - pobyt ve věznici S-21, ze které je v současnosti muzeum, přežilo jen sedm osob.

Bezmezné vraždění Pol Potova režimu

Rudí Khmerové vládli terorem v Kambodži v letech 1975 až 1979, kdy se snažili vytvořit podle krajně komunistického vzoru beztřídní agrární společnost bez peněz, vlády práva, osobní svobody, rodinných vztahů i individuálního myšlení a technických vymožeností.

Uzavřeli státní hranice, obyvatele měst "zkažené západní kulturou" vyhnali na venkov na převýchovu, zrušili také školy a výukou mohla být jen politická školení spojená se sebekritikou a udílením trestů. Násilná kolektivizace vedla k naprostému rozpadu ekonomiky.

Během hrůzovlády Rudých Khmerů bylo podle dostupných informací vyvražděno nejméně 1,7 miliónu lidí.

Vyrovnávání se s minulostí

Na přelomu let 1978 a 1979 provedl sousední Vietnam do Kambodže invazi a zahnal Khmery do džungle. Jejich vůdce Pol Pot vedl proti všem pozdějším vládám partyzánskou válku. Teprve po vnitřních rozporech v 90. letech, kdy velká část povstalců přešla výměnou za amnestii na stranu obnovené monarchie, ztratil moc. V roce 1997 ho spolubojovníci v bizarním procesu odsoudili k "doživotnímu vězení", kde zemřel v dubnu 1998 na infarkt.

Proces s představiteli režimu Rudých Khmerů se připravoval celá léta, samotný Ieu je držen ve vězení od roku 1999.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám