Hlavní obsah

Krvavá jatka v Kábulu: Útočníci stříleli rodící ženy na sále

Kábul

Stříleli ženy a jejich novorozené děti na lůžkách v nemocničních pokojích. Ušetřeny nebyly ani ty, které právě rodily na porodním sále. Tak popisuje Frederic Bonnot, vedoucí programů Lékařů bez hranic v Afghánistánu, útok na nemocnici Dašt-e Barči v afghánském hlavním městě Kábulu. K činu se zatím nikdo nepřihlásil, ale americký zvláštní vyslanec pro Afghánistán Zalmay Khalilzad tvrdí, že ho má na svědomí organizace Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při útoku na nemocnici v Kábulu umírali novorozenciVideo: Reuters

 
Článek

„Vrátil jsem se do porodnice den po útoku. Co jsem tam viděl, ukazuje, že to byla systematická střelba do matek. Procházeli pokoji porodnice a stříleli ženy v postelích. Bylo to metodické. Zdi jsou pokryté projektily, na zemi v pokojích je krev, auta jsou spálená, okna prostřílená,“ popisuje Bonnot.

Organizace Lékaři bez hranic nemocnici Dašt-e Barči podporuje posledních šest let.

Oficiální čísla uvádějí, že zahynulo 24 lidí a dalších nejméně 20 je zraněno, většina z nich jsou pacientky. V době útoku bylo v porodnici hospitalizováno 26 matek. Deseti z nich se povedlo najít společně se zdravotníky úkryt v bezpečnostních místnostech. Zbylých 11 žen bylo povražděno, tři přitom byly na porodním sále, jejich děti ještě nebyly narozené. Pět žen útočníci těžce zranili.

Američané podporovali v boji Tálibán, přiznal americký generál

Svět

Mezi oběťmi jsou rovněž dva chlapci a afghánská porodní asistentka Lékařů bez hranic. Zraněni jsou také tři afghánští pracovníci organizace.

Bonnot tvrdí, že to byl záměrný útok s cílem zabíjet matky. Útočníci vtrhli do nemocnice přes hlavní bránu krátce po desáté hodině ráno v úterý 12. května. Ačkoliv se blíže nacházely další budovy a oddělení, ozbrojení muži zamířili přímo do porodnice, uvedli pracovníci Lékařů bez hranic, kteří byli v době útoku na místě.

Tálibán je dva dny po podpisu mírové smlouvy s USA připraven obnovit útoky

Svět

Útok trval více než čtyři hodiny. „Je to šokující. Víme, že tato oblast v minulosti zažila útoky, ale nikdo by nevěřil, že by zaútočili na porodnici. Přišli zabít matky,“ řekl Bonnot.

Zvláštní vyslanec USA pro Afghánistán Zalmay Khalilzad tvrdí, že útok spáchala organizace Islámský stát, která se staví proti mírové dohodě afghánské vlády a radikálního islámského hnutí Tálibán. K atentátu na porodnici se ale organizace nepřihlásila. Povstalecké hnutí Tálibán se od něj rovněž distancovalo.

Mír s Talibánem podepsán. USA a NATO opustí Afghánistán do 14 měsíců

Blízký a Střední východ

Mezinárodní zdravotní humanitární organizace Lékaři bez hranic otevřela porodnické oddělení s 55 lůžky v nemocnici Dašt-e Barči v roce 2014. Od začátku letošního roku tam přišlo na svět 5401 dětí. Lékaři bez hranic pro práci v Afghánistánu nepřijímají peníze od žádné vlády, veškeré projekty v zemi financují z příspěvků soukromých dárců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám