Hlavní obsah

Krejčíř si stěžuje na podmínky v novém vězení, v cele je sám 23 hodin denně

Pretoria

Radovan Krejčíř podal k nejvyššímu soudu v Jihoafrické republice stížnost na svůj přesun do přísně střeženého vězení v Kokstadu na jihovýchodě země. Jihoafrická vězeňská služba ho do něj umístila po pokusu o útěk na začátku prosince. Krejčíř tvrdí, že přesunem se mu zkomplikovala možnost komunikovat s právním zástupcem.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř u soudu v Palm Ridge v Johannesburgu

Článek

Krejčíř, kterého jihoafrický soud usvědčil z pokusu o vraždu, únosu a pokusu o přechovávání narkotik, v současnosti čeká na stanovení výše trestu. Původně byl Čech ve vazbě ve věznici Zonderwater nedaleko Pretorie, po pokusu o útěk ho ale vězeňská služba nechala převézt do přísněji střeženého zařízení v Kokstadu, které je od Pretorie vzdálené více než 500 kilometrů.

Podle serveru Eyewitness News Krejčíř ve stížnosti podané k nejvyššímu soudu uvádí, že přesunutí do jiné věznice porušilo jeho ústavní práva, neboť vzdálenost od Pretorie značně komplikuje možnost setkávat se s jeho právníky. Už dříve si Krejčířova rodina médiím stěžovala na "strašné podmínky" ve věznici v Kokstadu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Minulý rok se u Krejčíře v cele našla mimo jiné pistole, nůž a několik mobilních telefonů. Údajně plánoval útěk z vězení.

V Kokstadu jsou drženi nejnebezpečnější trestanci v zemi, zejména pak ti, u nichž hrozí riziko útěku. Pro jistotu jsou také vězněni v izolovaných celách 23 hodin denně.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Soud uznal Krejčíře vinným z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který zmizel i s 25 kilogramy pervitinu určeného údajně pro Krejčíře. Krejčíř v minulosti vinu opakovaně odmítl. Jedná se o jeho první odsouzení v JAR, kde je obžalován hned v několika různých případech, v nichž jde mimo jiné o vraždy. Výši trestu má soud oznámit v únoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám