Hlavní obsah

Krejčíř kvůli miliónovému dluhu vyhrožuje rodině partnera smrtí

– Pretoria

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř vymáhá od pozůstalých po bývalém společníkovi přes milión korun za svůj podíl ve firmě CDS. Ta měla zajištovat lodím plujícím podél východoafrických břehů bezpečnost. Krejčíř podle jihoafrického serveru Pretoria News Home vyvíjí na příbuzné zesnulého Cyrila Beeky tlak, aby dostal svůj podíl zpět. Po Beekově smrti prý vyhrožoval zabitím jeho bratru Edwardovi.

Foto: SAPA, ČTK

Radovan Krejčíř

Článek

Krejčíř tvrdí, že po Beekově rodině žádá 480 000 randů (asi 1,2 miliónu korun) za svůj podíl ve firmě CDS. Beeka firmu založil spolu s bezpečnostním poradcem Bradem Woodem. Krejčíř tvrdí, že Woodův podíl, který činil 51 procent, odkoupil za 480 000 randů.

Firma nakoupila zbraně, které měly být dopraveny do Mosambiku a měly být použity k boji proti pirátům operujícím u afrického pobřeží. Teď má prý zbraně jedna bezpečnostní firma v Johannesburgu.

Smrt Beeka nebyla ještě objasněna

Beeka chtěl zřídit základnu CDS v Mosambiku, protože tamní zákony jsou údajně mírnější než ty jihoafrické. Jeho smrt nebyla dosud objasněna a kromě Krejčíře se v souvislosti s ní hovoří také o údajném vůdci gangu Sexy Boys Jeromovi Booysenovi. Beeka v minulosti kontroloval bezpečnost klubů v Kapském Městě a před smrtí byl vyšetřován kvůli drogám.

"Chtěli jsme zajišťovat lodím plujícím podél pobřeží ochranu před piráty. Právě jsme se snažili opatřit si lodě. Chtěli jsme koupit tři, jednu z Německa," citoval Krejčíře jihoafrický server. CDS prý nakoupila také 50 kusů zbraní. K výhrůžkám Edwardovi Beekovi Krejčíř řekl, že je to jen další pomluva. Edward prý loni v listopadu Krejčířovi písemně stvrdil, že podíl z firmy zaplatí do začátku tohoto měsíce, což se nestalo. Teď se prý Krejčíř začal obracet na vdovu po bývalém společníkovi Soniu.

Wood tvrdí, že podíl v CDS získal za 380 000 randů. Prodal ho, když byl obviněn z vraždy spáchané v dole Aurora v Benoni. Byl ale omilostněn.

Krejčíř se zodpovídá z ozbrojené loupeže

Krejčíře a další dva muže, Veselina Laganina a vyhazovače Jasona Dominguese, podezřívá jihoafrická policie z říjnové ozbrojené loupeže v pretorijském obchodě s elektronikou. [celá zpráva]

Z vazby byl Krejčíř propuštěn v polovině února po složení kauce. Podle něj jeho zatčení bylo „pomstou“. Jeho právník už dříve spojil zatčení s Krejčířovou výzvou, aby byla zatčena ministryně vnitra Nkosazana Dlaminiová-Zumová. [celá zpráva]

Zdroje blízké vyšetřování krátce po loupeži uváděly, že lupiči šli do obchodu vymáhat peníze, které majitel údajně známému Krejčíře dlužil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám