Hlavní obsah

Koženého komplicové čelí už jen třem obviněním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASSAU

Federální soudkyně Shira Scheindlinová v New Yorku v pondělí rozhodla, že dva Američané David Pinkerton a Frederic Bourke, obvinění spolu s českým finančníkem Viktorem Koženým z podplácení v Ázerbájdžánu, mohou být nadále stíháni pouze ve třech bodech obžaloby. Skutky zmíněné ve zbývajících 22 bodech prohlásila za promlčené.

Článek

V platnosti zůstávají dva body o podplácení zahraničních činitelů, konkrétně v souvislosti s údajnou platbou za léčení nejmenovaného ázerbájdžánského představitele. Ve třetím bodě jde o údajné praní špinavých peněz. Pinkerton a Bourke také čelí také žalobě za křivé svědectví.

"Zda byla dohoda o spiknutí ve skutečnosti tak široká, jak tvrdí obžaloba, zda každý z obviněných se k této dohodě zavázal a zda a kdy spiknutí skončilo, jsou otázky pro porotu a nelze je rozhodnout na tomto stupni," uvádí se ve výroku soudkyně.

Koženého situace se zlepšuje

Pro Koženého má verdikt soudu značný význam, i když jeho samotného se přímo netýkal. "Pokud je to pro oba promlčeno, pak se to týká i mě," řekl finančník z Baham telefonicky. "Promlčení se vztahuje na skutky, nikoli na lidi," tvrdí Kožený, který má k dispozici kopii rozsudku.

Soud koncem června konstatoval, že žaloba nechala proběhnout promlčecí lhůtu, když nepožádala soud o její pozastavení, a žalobu na Američany zamítl. Po argumentaci obou stran soudkyně Shira Scheindlinová v pondělí stanovila, že o promlčení posledních tří bodů obžaloby nelze rozhodnout v předběžném řízení. K těmto třem bodům obžaloby se tak bude zřejmě konat soudní líčení.

Kožený, Pinkerton a Bourke byli obžalováni za podplácení ve snaze dosáhnout privatizace ázerbájdžánské ropné společnosti SOCAR. Žaloba se opírá o americký zákon proti korupci zahraničních činitelů, o němž ovšem Kožený tvrdí, že se na něho jako na cizince v době žalovaných skutků nevztahoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám