Hlavní obsah

Kosmonauti odmontovali ze Sojuzu problematický svorník

– MYS CANAVERAL
Novinky, ČTK, aš, NASA

Obtížný úkol splnili v pátek ráno dva ruští kosmonauté Oleg Kononěnko a Sergej Volkov. Z komické lodi Sojuz TMA-12 odmontovali jeden z dvanácti svorníků s pyropatronou. Právě ten by mohl stát za problémy při posledních dvou návratech těchto lodí na Zem. Trvalo jim to šest hodin a mise byla označena za nebezpečnou, i když podle ruských inženýrů nehrozilo, že by se pyropatrona samovolně odpálila.

Kosmonauti absolvovali náročný výstup do vesmíruVideo: ČTK

 
Článek

Když kosmonauti, kteří ve volném prostoru strávili 6 hodin a 18 minut, uložili svorník do speciálního plastového válcového kontejneru zabezpečeného proti možnému výbuchu, řekli: „Je to. Díkybohu."

Kontejner bude v říjnu dopraven na Zemi při návratu Volkova s Kononěnkem a inženýři budou celý svorník testovat. Právě tento svorník mohl způsobit potíže při návratech posledních dvou lodí Sojuz. Zřejmě selhala pyropatrona.

Při návratu Sojuzu do atmosféry nálože ve svornících mají oddělit návratový modul s kosmonauty od modulu s vybavením, který se nevrací zpátky do atmosféry. Při posledních dvou přistáních loni v říjnu a letos v dubnu se moduly neoddělily a obě lodi Sojuz dopadly tvrdě a několik set kilometrů od plánovaného místa přistání.

Ruští inženýři se domnívají, že nálož svorníků nebyla odpálena, moduly se neoddělily a loď se vracela po jiné dráze.K oddělení modulů stačí odpálení pěti svorníků, další jsou záložní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám