Hlavní obsah

Korvetu Čchonan nepotopila KLDR, tvrdí dokument. Na jihu ho chtějí zakázat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Skupina příslušníků jihokorejského námořnictva chce dosáhnout soudního zákazu nezávislého filmového dokumentu režiséra Pak Sung-vua, který zpochybňuje, že jihokorejskou korvetu Čhconan potopilo v roce 2010 severokorejské torpédo. Tehdy zahynulo 46 jihokorejských námořníků. Film čelí problémům už několik měsíců.

Foto: Lee Jung-hoon, Reuters

Vytaženou záď potopené korejské lodi Čchonan střeží další loď. Archivní foto

Článek

Právníci námořnictva tvrdí že snímek Projekt Čchonan je zaujatý, protože ignoruje mezinárodní vyšetřování provedené šesti zeměmi. To dospělo k závěru, že korvetu torpédovala Severní Korea při nevyprovokovaném útoku. Uvedla to ve středu jihokorejská vládní tisková agentura Jonhap. [celá zpráva]

„Je tu svoboda vyjádření, ale ne svoboda překrucování. Jestliže bude film uveden, může to očernit památku 46 vojáků a jejich rodin,“ uvedli právní zástupci námořníků

V dokumentu se uvádí, že se loď se mohla potopit v důsledku srážky, nebo při najetí na útes.

Proti filmu, který je financován z nezávislých zdrojů, už v květnu protestovalo ministerstvo obrany. Jeho mluvčí uvedl, že by „mohl vyvolat mezi veřejností zmatek“.

„Zastáváme názor, že se tento film nesmí promítat v kinech, být na DVD nebo na internetu,“ řekl mluvčí listu Čosun Ilbo.

Zatímco vyšetřování komise zástupců šesti zemí uvádělo, že jsou jasné důkazy o zapojení KLDR, samostatné ruské vyšetřování, jehož celé závěry nebyly publikovány, dospělo k opačnému závěru. OSN potopení odsoudilo, ale nejmenovalo, kdo za ním stojí.

Potopení korvety vyvolalo velkou pozornost už kvůli počtu obětí. Ovšem nikdy se nepodařilo zjistit, jakým způsobem mohla Severní Korea torpédovat fregatu, aniž by někdo severokorejský útok zaregistroval. Spekulovalo se o sebevražedném útoku miniponorkou, ale objevila se i teorie, že loď mohla najet na zbloudilou minu. [celá zpráva]

Potopení lodi bylo bráno jako doklad tvrdého postupu severu a podporovalo spekulace, že Pchjongjang má nějaké tajné zbraně. [celá zpráva]

Sjednocená demokratická strana už v květnu označila požadavek zakázat film za přehnaný a zdůraznila právo na svobodu projevu.

Režisér snímku Pak Sung-vu novinářům na filmovém festivalu v Čondžu řekl, že ostrou kritiku očekával. „Mám pocit, že jsou dva typy lidí, kteří by mohli kritizovat můj film, ti kdož jsou extrémně pravicoví, a ti, kteří jsou s incidentem dobře obeznámeni. Ale můj film není od hledání viníka, ale o pocitu frustrace z toho (potopení),“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám