Hlavní obsah

KLDR zřejmě chystá jaderný test v uhelném dole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Severní Korea je připravena provést jadernou zkoušku hluboko v opuštěném uhelném dole. Pokus ale může odložit, pokud jí vysvitne naděje na ústupky od Spojených států. Informoval o tom čínský zdroj, který si nepřál být jmenován. Jihokorejská média spekulují, že se test mohl uskutečnit už o víkendu nebo příští týden.

Článek

Jaderná nálož má prý být odpálena asi 2000 metrů pod zemí v dole na severu země poblíž hranice s Čínou. [celá zpráva] Severokorejský vůdce Kim Čong-il vydal také instrukce, že test nesmí příliš otřást horou Pektu, kterou Korejci považují za posvátnou.

Jihokorejské listy v pátek o místu možného test hojně spekulovaly s poukazem na to, že v KDLR jsou tisíce důlních šachet, které by k tomu mohly být využity. Tajné služby Jižní Koreje a okolních zemí zaměřují pozornost na tři až čtyři pravděpodobná místa, kde by jaderná nálož mohla být odpálena.

Například v lokalitě Kilču zaznamenala americká rozvědka již v srpnu podezřelé pohyby vozidel, které vyvolaly dojem, že tam je možná jaderná střelnice. Spekuluje se o tom, že by pokusný výbuch mohl nastat o víkendu nebo příští týden.

KLDR patrně tlačí na USA

Čínský zdroj také řekl, že Pchjongjang nemusí provést zkoušku za každou cenu, pokud se podaří Číně a jiným asijským mocnostem přesvědčit USA, aby zrušily finanční sankce proti KLDR a zahájily s jejím režimem dialog.

Washington uplatňuje proti Pchjongjangu finanční embargo kvůli obvinění, že Severokorejci vyrábějí dolarové padělky a perou špinavé peníze. Také nejeví sebemenší náznaky toho, že by chtěl KLDR nějak ustupovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám