Hlavní obsah

KLDR zaznamenala dalších 167 650 lidí s příznaky covidu-19

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejské úřady v pondělí informovaly o dalších 167 650 pacientech s „příznaky horečky“ a jednom dalším úmrtí nemocného. Počet nových případů se v zemi tak druhý den v řadě drží pod hranicí 200 000, uvedla agentura Reuters.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na inspekci v lékárně

Článek

Za poslední den podle severokorejské státní agentury KCNA přibylo dalších 167 650 lidí s příznaky horečky, čímž celkový počet těchto případů dosáhl 2,81 milionu, z nichž se 2,33 milionu osob vyléčily. Osmašedesát lidí se symptomy dosud podle oficiálních údajů zemřelo. KCNA neuvedla, kolik lidí bylo pozitivně testováno na koronavirus. Diagnostické kapacity severokorejského zdravotnictví jsou značně omezené.

Severní Korea poprvé přiznala výskyt covidu-19 v zemi 12. května. Situace vyvolává obavy odborníků. Severokorejské zdravotnictví podle mezinárodních srovnání patří k těm nejhorším na světě. Trpí nedostatkem léčiv, zdravotnického materiálu či přístrojů. Vlna koronaviru by v zemi s 25 miliony obyvatel podle Reuters mohla také zhoršit potravinovou krizi.

KLDR přiznala prvních šest mrtvých na covid

Koronavirus

Podle Pchjongjangu ale koronavirová situace v zemi nabrala „pozitivní trend“. KCNA v této souvislosti poukázala na přísné lokální uzávěry a další opatření proti šíření nákazy.[celá zpráva]

Americký prezident Joe Biden v sobotu uvedl, že Washington nabídl Číně a KLDR vakcíny proti covidu-19, ale neobdržel odpověď. Pchjongjang ovšem mlčí o tom, že mu Jižní Korea a Spojené státy nabídly pomoc v boji s covidem-19.

KLDR již dříve odmítla vakcíny proti covidu-19 ze zahraničí a většinu pomoci zvenku. Krátce po začátku pandemie covidu-19 na jaře 2020 uzavřela své hranice.

Minulý týden ale do země zamířila zdravotnická pomoc z Číny, i když není jasné jaká.

KLDR otočila, kvůli koronaviru poslala do Číny letadla pro pomoc

Svět

Vysoce postavený představitel Bidenovy administrativy uvedl, že opatření související se šířením covidu-19 mohou hrát roli v tom, že Severní Korea nereaguje na nabídky k diplomatickým rozhovorům.

Reklama

Výběr článků

Načítám