Hlavní obsah

KLDR uvedla vojska na hranicích do pohotovosti

– Soul/Pchjongjang
Novinky,

Severní Korea uvedla své vojáky při hranicích s jihem do stavu pohotovosti, oznámil v úterý Pchjongjang. Zdůvodnil to nutností vyhnat jihokorejské provokatéry. Současně varoval, že stavba pozorovatelny v demilitarizované zóně v Pchanmundžomu může vést ke katastrofickému střetu.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejští vojáci při výcviku.

Článek

Severokorejská tisková agentura KCNA uvedla, že všichni severokorejští vojáci na jihozápadní frontě „mají nejvyšší pohotovost, aby mohli vyplnit příkaz k boji a vyhnat tyto provokatéry ve chvíli, kdy se pohnou“.

Severní Korea současně varovala, že provokační akce amerických vojáků v Pchanmundžomu, kde bylo v roce 1953 podepsáno příměří a kde obě Koreje jednávají, mohou vést ke katastrofálnímu vojenskému střetnutí: „Nepatrná náhodná chyba nebo neočekávané chování mohou vést ke katastrofickému vojenskému střetu,“ uvedl severokorejský vojenský představitel.

KLDR vadí, že v místě se staví ocelová věž vybavená nejmodernějším sledovacím vybavením, která může být používána pro špionáž severu. Mluvčí velení Spojených národů se snažil obavy Severokorejců zmírnit s tím, že věž má sloužit jen „ k běžným sledovacím účelům”.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Napětí roste od minulého týdne, kdy se střílelo u sporné námořní hranice. Severní Korea popřela, že by tam vypálila. Podle Soulu ale dva severokorejské granáty dopadly poblíž jihokorejské lodi, která palbu opětovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám