Hlavní obsah

KLDR popřela, že by dodávala do Sýrie materiál na výrobu chemických zbraní

Pchjongjang

Severní Korea označila za výmysl Washingtonu zprávy, že posílá do Sýrie materiál použitelný pro výrobu chemických zbraní. Severokorejské státní agentuře KCNA to řekl mluvčí severokorejského ústavu pro americká studia.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Vlajka KLDR

Článek

„Jak už jsme několikrát uvedli, naše republika nevyvíjí, nevyrábí a neskladuje chemické zbraně a je proti chemickým zbraním jako takovým,” cituje KCNA mluvčího, který nařčení označil za nesmyslná.

O tom, že KLDR posílá do Sýrie materiál, který může být použit pro výrobu chemických zbraní a balistických raket, informovaly ve středu stanice BBC a agentura AP s odkazem na dosud nezveřejněnou zprávu OSN.  Podle dokumentu OSN Pchjongjang nedovoleně dodával Sýrii materiály, které lze upotřebit při výrobě chemických zbraní. Jednalo se například o kyselinovzdorné a žáruvzdorné dlaždice, které je možné použít pro výstavbu zařízení, jež chemické zbraně produkují. Zásilky obsahovaly také antikorozní a kyselinovzdorné trubky, ventily či teploměry.[celá zpráva]

Tato obvinění přicházejí krátce poté, co se v médiích objevila nová obvinění týkající se použití bomb obsahujících chlor při útocích syrských vládních sil. Režim prezidenta Bašára Asada tato nařčení odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám