Hlavní obsah

KLDR pohrozila válkou, pokud by proti ní Soul preventivně zasáhl

Komunistická Severní Korea varovala, že by případný preventivní jihokorejský úder považovala za vyhlášení války. Zaútočila by na jihokorejské cíle. Reagovala tak na nedávné prohlášení jihokorejského ministra obrany. Ten uvedl, že by Jižní Korea preventivně proti KLDR zasáhla, pokud by se ukázalo, že tamní komunistický režim chystá jaderný útok. Napsala to agentura AP.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Severokorejští pohraničníci. Ilustrační foto

Článek

Podle ní varování zveřejnila oficiální zpravodajská agentura KLDR. Je to poslední přestřelka v nynější "válce slov" mezi oběma částmi Korejského poloostrova. Napětí mezi nimi po měsících pomalu navazované spolupráce vyvolal právě severokorejský jaderný program. Ten vzbuzuje ve světě obavy.

Komunistická Korea loni provedla několik zkoušek raket. Vysloužila si za to odsouzení mezinárodních organizací a předních státníků. Dopadly na ni také sankce. Severokorejská armáda uvedla, že přikročí k okamžité a rozhodné vojenské akci proti jihokorejskému pokusu narušit "důstojnost a suverenitu" KLDR.

Vyhodí prý do povětří cíle na jihu. Jihokorejský ministr obrany nedávno totiž řekl, že by Soul přikročil k preventivnímu úderu proti Severní Koreji, pokud by se jasně ukázalo, že země chystá jaderný útok.

Reklama

Výběr článků

Načítám