Hlavní obsah

KLDR podala Jižní Koreji ruku, jednání začnou příští týden

Pchjongjang/Soul

Zástupci KLDR a Jižní Koreje budou příští čtvrtek jednat o zmírnění napětí na Korejském poloostrově. Uspořádat schůzku v pátek navrhl Pchjongjang a jeho nabídku Soul přijal, napsala agentura Reuters. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou dlouhodobě špatné, v srpnu se však kvůli sporu na hranicích ještě více vyhrotily. Chystané jednání by podle agentury AFP mohlo připravit schůzku předních činitelů, první od zmíněného letního konfliktu.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s generály

Článek

Podle informací, které v pátek přinesla oficiální severokorejská agentura KCNA, navrhl Pchjongjang setkání ve čtvrtek 26. listopadu ve vojenském pásmu na hranici mezi oběma státy. Jižní Korea již potvrdila, že na návrh severního souseda přistupuje.

Jednání bude vedeno na pracovní úrovni a jeho úkolem bude připravit schůzku vládních činitelů, kterou se Pchjongjang i Soul zavázaly v rámci uklidnění vypjaté situace uspořádat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jihokorejští představitelé podle AP uvedli, že pracovní setkání Soul nabídl již třikrát, nakonec ale KLDR přišla s vlastním návrhem.

Srpnová nejvážnější krize za dlouhé měsíce vyústila ve vzájemné ostřelování států, které jsou formálně stále ve válečném stavu, neboť válečný konflikt z let 1950 až 1953 skončil pouze příměřím, nikoli mírovou dohodou.

Severokorejská armáda koncem srpna vypálila raketu na tlampač, ze kterého Soul vysílal svou propagandu. Jižní Korea odpověděla dělostřeleckou palbou. [celá zpráva]

Před měsícem bylo prvním projevem snahy o snižování napětí setkání rodin z obou zemí, které válka v 50. letech rozdělila. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám