Hlavní obsah

KLDR odstoupila od dohody o předcházení konfliktů

Novinky,
Pchjongjang/Soul

Napětí na Korejském poloostrově ve čtvrtek dále vzrostlo. Severní Korea oznámila, že odstupuje od dohody o předcházení náhodným námořním konfliktům. Udělala to poté, co Soul zahájil ve středu námořní cvičení zaměřené na protiponorkový boj, kterého se účastní deset lodí, uvedla BBC

Článek

Severokorejská státní tisková agentura KCNA uvedla, že země „zcela anulovala bilaterální dohody, které měly zabránit střetům v moři západně od Koreje (myšleno Žluté moře)“.

„Současně s tím přestaneme zcela používat mezinárodně zavedené vysílačky pracující v pásmu velmi krátkých vln a okamžitě přerušíme komunikační linky, které byly otevřeny pro řešení nouzových situací,“dodla KCNA.

"Rozhodli jsme se zcela zrušit vojenské záruky související s projekty spolupráce na hranicích mezi Severem a Jihem," uvedla KCNA.

Severní Korea současně varovala, že okamžitě zaútočí, jestliže by jihokorejské námořnictvo porušilo spornou námořní hranici mezi oběma zeměmi ve Žlutém moři.

To by podle Pchjongjangu současně znamenalo úplné zablokování vstupu Jižní Koreje do společné průmyslové zóny v Kesongu. Už v úterý KLDR varovala, že v případě útoku jihu by dokončila násilím sjednocení Koreje pod svou vládou. [celá zpráva]

Už v úterý Severní Korea uvedla, že ukončí veškeré svazky a spojení s Jižní Koreou a zakázali jihokorejským plavidlům a letadlům vstoupit do svých teritoriálních vod a do svého vzdušného prostoru.

Jižní Korea naopak ukončila většinu obchodu se severem, který představuje 16 procent HDP. [celá zpráva]

Foto: Lee Jung-hoon, Reuters

Experti přicházejí na vytaženou záď potopené korejské lodi Čchonan.

Napětí mezi Korejemi vzrostlo 26. března, když se potopila u sporné námořní hranice jihokorejská fregata Čchonan na jejíž palubě zahynulo 46 námořníků. Nezávislé mezinárodní vyšetřování 20. května potvrdilo podezření Soulu, že se loď potopila poté, co ji zasáhlo severokorejské torpédo. [celá zpráva]

Cvičení proti ponorkám uskutečnil Soul, protože se nevylučuje, že bylo k útoku použité toprédo s lidskou posádkou.

Do problému nyní vstoupila Moskva, která nabízí přezkoumání závěrů komise a zjištění skutečné pravdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám