Hlavní obsah

KLDR likviduje kosmodrom, ukazují satelitní záběry

Washington

Severní Korea začala bourat klíčové budovy v areálu kosmodromu Sohe, který využívala k vypouštění družic a testování raketových motorů. Vyplývá to z analýzy satelitních záběrů, kterou provedl odborník na Koreu Jospeh Bermudez a zveřejnil na specializovaném webu 38 North. Jedná se o první krok ke splnění slibů, které od severokorejského vůdce Kim Čong-una dostal na červnovém summitu v Singapuru americký prezident Donald Trump.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severokorejský kosmodrom SoheVideo: Reuters

 
Článek

Na satelitních snímcích z 20. a 22. července je patrné, že v areálu stanice Sohe se rozebírají budovy, v nichž se mimo jiné vyvíjely motory pro balistické a kosmické rakety či skladovaly družice.

Mezi rozebíranými budovami je také ta, kde se kompletovala kosmická raketa a montovala se na ni družice, a pak se v ní po kolejích přepravila na startovací rampu. Budova už nemá střechu a na novějším záběru ani jednu ze stěn. Ty leží vedle ní poblíž jeřábu. Stejně tak je rozebírána testovací stolice pro raketové motory na kapalné pohonné hmoty, jež byly využívány v kosmických raketách Unha i balistických střelách Hwasong. Na novějších snímcích zůstal z testovací stolice jen betonový základ. Likvidují se i straší bunkry pro raketové palivo.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Severokorejská střelnice Sohe používaná k testům raket dlouhého doletu

Budování důvěry

„Jelikož se předpokládá, že tato zařízení hrála důležitou roli ve vývoji technologií pro severokorejský program mezikontinentálních balistických raket, představují tyto snahy významný prvek v budování důvěry ze strany Severní Koreje,” uvedl Bermudez.

Americký prezident Trump na tiskové konferenci po červnovém summitu s Kim Čong-unem v Singapuru řekl, že mu severokorejský vůdce slíbil, že bude brzy zničeno významné středisko pro testování raketových motorů, aniž by je specifikoval. Dokonce uvedl, že se s likvidačními pracemi už začalo.

Americké úřady později uvedly, že by mělo jít o kosmodrom Sohe na západě KLDR, kterou Pchjongjang v minulosti používal k vypouštění družic a testům motorů. [celá zpráva]

Podle analytiků byla základna Sohe zřízena v roce 2008 a nacházejí se tam výzkumná zařízení pro raketový vývoj, jakož i podpůrná věž pro obsluhu kosmických raket. Střelnice se užívá především k testování motorů Pektusan postavených pro rakety dlouhého doletu, jako je Hwasong-15.

V prosinci 2012 vypustila Severní Korea ze Sohe raketu Unha-3, která vynesla na oběžnou dráhu družici. Západ to odsoudil jako zakázaný test severokorejských raketových zbrojních technologií.

Další raketu dlouhého doletu se satelitem vypustila KLDR ze střelnice Sohe v únoru 2016; i tehdy za to čelila ostré mezinárodní kritice.

KLDR může testy obnovit, varují experti

Letos v dubnu Kim Čong-un oznámil zmrazení severokorejských jaderných a raketových zkoušek a v květnu KLDR za účasti zahraničních novinářů údajně zlikvidovala své hlavní jaderné testovací středisko u obce Pchunggje, kde uskutečnila všech šest svých nukleárních zkoušek. Experti ale varují, že tato opatření nejsou nezvratná a že Severní Korea může testy snadno obnovit.

Likvidace ovšem může souviset i s tím, že vedení kosmodromu je v KLDR stíhané pro zpronevěru proviantu a paliv. Jeden z generálů byl údajně popraven. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám