Hlavní obsah

KLDR je ochotna jednat o jaderném odzbrojení, uvedla to v Moskvě

Moskva

Tajemník severokorejského ministra zahraničí Kim Kje-kwan jednal v Moskvě pět hodin se svými ruskými protějšky o ekonomické spolupráci a obnovení šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu. Oznámilo to v pátek ruské ministerstvo zahraničí citované agenturou Jonhap. Je to další důkaz změny postoje Pchjongjangu po předjarní eskalaci napětí po třetím jaderném pokusu Severní Koreje.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un hlasuje na zasedání Ústředního výboru Korejské strany práce

Článek

Kim přijel do v úterý Moskvy a setkal se s Vladimirem Titovem a Igorem Morgulovem. Ruské ministerstvo po jednáních uvedlo: „Rusko kladlo důraz na potřebu uvolnit napětí na Korejském poloostrově a na vytvoření podmínek pro obnovení šestistranných rozhorů. Stabilita na Korejském poloostrově oživí spolupráci Ruska s KLDR a podpoří velké ekonomické projekty.“

Podobné rozhovory proběhly už koncem května v Pekingu, kde vicemaršál Čche Rjong-he, jenž má blízko ke Kim Čiong-unovi, uvedl, že Pchjongjang je otevřen dialogu se všemi relevantními partnery o jaderném odzbrojení. [celá zpráva]

KLDR od šestistranných jednání, kterých se účastnily také Čína, Japonsko, Jižní Korea, Rusko a Spojené státy, jednostranně odstoupila v roce 2008.

Ekonomická spolupráce

Jednání v Moskvě se ale týkala také ekonomické spolupráce, protože KLDR nutně potřebuje oživit ekonomiku. Rusko by rádo vybudovalo plynovod na Korejský poloostrov a hovořilo se také o napojení Transsibiřské magistrály na Transkorejskou, která by umožnila přepravovat korejské zboží do Ruska.

Ve čtvrtek Pchjongjang přistoupil na jednání s Korejskou republikou o obnovení společné průmyslové zóny v Kesongu, kterou za eskalace napětí na jaře uzavřel, když z ní stáhl všech svých 53 000 dělníků. [celá zpráva]

Poslední dění dává za pravdu, že se i za Kim Čong-una KLDR drží oblíbené Bismarkovy politiky cukru a biče. Napřed maximálně vystupňuje napětí a hrozby války, aby si vytvořila výhodnější pozice pro jednání.

Mocenské změny

V KLDR zatím dále pokračují mocenské změny. Ve středu byla podle neověřených zpráv zbavena všech funkcí poslední manželka zesnulého vůdce Kim Čong-ila Kim Ok. O post údajně přišel i její otec, který pracoval ve finančním odboru korejské strany pracujících. Kim Čong-un nebyl synem Kim Ok, která byla hlavní sekretářkou Kim Čong-ila.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Reklama

Výběr článků

Načítám