Hlavní obsah

Kima zřejmě očkovali proti koronaviru, který v jeho zemi nesmí existovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se údajně spolu se svou rodinou nechal naočkovat čínskou vakcínou proti koronaviru. S odvoláním na zdroje z japonské rozvědky to podle agentury Reuters prohlásil americký analytik Harry Kazianis.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Kim Čong-un a několik členů severokorejského vedení a Kimovy rodiny bylo v posledních dvou nebo třech týdnech očkováno proti koronaviru díky experimentální vakcíně dodané čínskou vládou,” napsal Kazianis, který působí jako ředitel korejských studií při washingtonském institutu Center for the National Interest.

Někteří experti nicméně vyjádřili pochybnosti, že by Kim riskoval zdraví použitím experimentálního preparátu.

Hackeři Ruska a KLDR napadají výzkum covidové vakcíny

Bezpečnost

„Kim by takto neriskoval, když má množství úkrytů, kde může pobývat v téměř úplné izolaci,” prohlásil expert na infekční nemoci Čche Čung-hun, který v roce 2012 uprchl z KLDR do Jižní Koreje.

Také podle analytika Marka Barryho by Kim dal přednost otestované evropské vakcíně před čínskou.

Čína věc nekomentovala

Zatím není jasné, která firma mohla vakcínu poskytnout. Kazianis připomněl, že látku vyvíjejí nejméně tři čínské společnosti - Sinovac, CanSinoBio a Sinopharm.

Sinopharm uvedla, že její experimentální vakcína již byla poskytnuta téměř milionu lidí v Číně, ani jedna ze zmíněné trojice farmaceutických firem ale doposud neoznámila výsledky třetí fáze klinických testů svých očkovacích látek.

Čínští vědci pobavili: Koronavirus pochází i z Česka

Koronavirus

Čína zprávu o poskytnutí vakcín Kimovi nepotvrdila ani nevyvrátila. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing na úterní tiskové konferenci řekla, že o této záležitosti neslyšela.

Epidemie v zemi oficiálně není

Severní Korea nepotvrdila na svém území žádnou nákazu koronavirem. Jihokorejská rozvědka ale uvedla, že se v KLDR virus mohl vyskytnout vzhledem k tomu, že před uzavřením hranic koncem letošního ledna země udržovala obchodní i další styky s Čínou, odkud se SARS-CoV-2 začal šířit.

Experti nepředpokládají, že by země s 25 miliony obyvatel, která navíc sdílí hranici s Čínou, dokázala nákaze uniknout. Severokorejská propaganda ale v rámci snahy o udržení morálky jakýkoliv výskyt infekce na území KLDR popírá.

Kim Čong-un se Severokorejcům omluvil za těžkosti, ukázal novou mezikontinentální raketu

Svět

Případné rozsáhlejší šíření epidemie by v zchudlé Severní Koreji, kde prakticky nefunguje všeobecná zdravotní péče, mohlo mít nedozírné následky, upozornila agentura AP.

Země v rámci opatření proti šíření infekce přestala přijímat zahraniční turisty, přerušila dopravní spojení s cizinou a cizince na svém území izolovala. Nařídila také zvýšená hygienická opatření pro obyvatele a částečně omezila ruch v hlavním městě Pchjongjangu.

Psí mazlíčci jsou pro Kima projevem buržoazní dekadence, končí na talíři

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám