Hlavní obsah

Kim žádný Mein Kampf nerozdával, zuří Severokorejci

Pchjongjang/Soul

Severní Korea ve středu odsoudila zprávy médií, podle nichž její vůdce Kim Čong-un rozdával o svých narozeninách výtisky Hitlerova díla Mein Kampf. Tuto informaci přinesly internetové stránky, na nichž publikují severokorejští uprchlíci.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Článek

Podle zmíněného zdroje dostali knihu nacistického vůdce vysocí severokorejští činitelé jako dárek v lednu. „Kim Čong-un připomněl, že Hitlerovi se podařilo obnovit Německo ve velmi krátké době po porážce této země v první světové válce, a nařídil, aby byla ideologie třetí říše pečlivě studována a aby se tyto myšlenky staly inspirací a byly využity v praxi,“ uvedl v úterý internetový portál New Focus International s odvoláním na nejmenovaného severokorejského představitele v Číně.

Kim prý konkrétně vyzdvihl roli sportu při sjednocení německého lidu kolem nacistického hnutí a apeloval na Severokorejce, aby se více věnovali sportovním aktivitám.

Severokorejské ministerstvo veřejné bezpečnosti na tuto zprávu, kterou ve středu přetiskly velké jihokorejské deníky, reagovalo s rozhořčením. Tvrzení odmítlo jako „pomlouvačnou kampaň sepsanou hrstkou špinavců s cílem zmařit pokrok (KLDR)“.

Jdou jim po krku

Podle ministerstva jsou severokorejští uprchlíci využíváni Jižní Koreou a Spojenými státy a Severní Korea je odhodlána „fyzicky zničit tyto neřády, kteří se dopouštějí vlastizrady“.

Komunistická dynastie Kimů vládne KLDR železnou rukou již více než šest desítek let. Třicátník Kim Čong-un nastoupil k moci po smrti svého otce Kim Čong-ila v prosinci 2011. Kolují zvěsti, že nacistickou ideologii podrobně studoval během svého pobytu ve škole ve Švýcarsku.

Reklama

Související články

Severní Korea vyměnila ministra obrany

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v pondělí jmenoval nového ministra obrany. Dosavadního šéfa resortu Kim Kjok-sika považovaného za zastánce tvrdé linie po půl...

Výběr článků

Načítám