Hlavní obsah

Kim není bůh. Zpracujte lid, ať ho svrhne sám, radí přeběhlý diplomat z KLDR

– Washington

Bývalý tajemník severokorejského velvyslance v Londýně Tche Jong-ho doporučil americkým kongresmanům, aby podkopávali severokorejský režim šířením informací, které by oslabily božskou pozici vůdce Kim Čong-una. Dodal, že by také bylo záhodno se s ním potkat, aby Západ lépe poznal způsob jeho myšlení, uvedly BBC a deník Washington Times.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Přeběhlý diplomat naléhal na politiky, aby se alespoň jednou se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem sešli, aby poznali, na základě čeho jedná: „Než se podnikne vojenská akce, je potřeba se alespoň jednou setkat s Kim Čong-unem, aby se pochopilo, jak přemýšlí, a pokusit se ho přesvědčit, že by mohl být zničen.“

Podle něj by se měly ekonomické a politické sankce spojovat s tlakem na obnovení jednání, „dokud se severokorejský režim nevrátí k jednacímu stolu“.

K tlaku na KLDR by se měly využít všechny možnosti. „Předtím, než se rozhodneme pro vojenskou akci proti Severní Koreji, je nutné znovu zvážit, zda jsme vyzkoušeli všechny nevojenské možnosti,“ řekl Tche při své první návštěvě Washingtonu kongresmanům.

Proti propagandě propagandou

Naznačil i možnost, jak rozkládat režim v Pchjongjangu. „Šířením informací zvenčí můžeme vychovat severokorejskou populaci, aby povstala,“ řekl. Podle něj je to možné, i když má Kim skoro božský status, režim lidem vymývá mozky a propaganda je všudypřítomná. Jak uvedl, Severokorejci se „nezajímají o státní propagandu, ale stále více sledují nelegálně dovezené jihokorejské filmy a seriály“.

Podle něj se lidé dostávají stále více k informacím zvenčí zejména díky microSD kartám, kterým říkají „nosní karty“, protože se dají pašovat i v nosních dírkách. Současně zmínil, že by se měly zvýšit výdaje na propagandu podvracející Kimův režim. „Spojené státy utrácejí miliardy dolarů, aby čelily vojenské hrozbě. Kolik Spojené státy utrácejí na informačních kampaních včetně severokorejské? Naneštěstí to může být jen malý zlomek.“

Jeho doporučení připomíná postup, který Západ používal vůči socialistickým zemím, kam také šířil propagandu a kde se lidé doma také dívali na propašovaná videa ze Západu. „Pokud budeme odhodláni používat stále více měkkou sílu, jednoho dne můžeme dosáhnout stejného cíle, jakého jsme dosáhli s bývalým Sovětským svazem a východoevropskými socialistickými zeměmi,“ připomněl s tím, že i to se povedlo bez války.

Foto: Reuters

Bývalý tajemník severokorejského velvyslance v Londýně Tche Jong-ho

„Jak je postupně stále více a více lidí informováno o realitě jejich životních podmínek, je možné stále více myslet na občanské povstání,“ domnívá se Tche.

Zmínil, že se už „navzdory oficiální politice a přání režimu rozvíjí volný obchod“. Měl tím na mysli přibývání tržišť. Zákaz soukromého podnikání se už nějakou dobu netýká jednotlivců, ti jen nesmějí zaměstnávat další lidí, což řeší zakládáním družstev. Právě to pomohlo severokorejskému režimu se ekonomicky trochu zotavit. „V Severní Koreji dochází k velkým a neočekávaným změnám,“ okomentoval to Tche.

Reklama

Související články

Severní Koreji utekl diplomat

Vysoce postavený severokorejský diplomat zmizel z velvyslanectví své země v Londýně i s rodinou. Jižní Korea potvrdila, že u ní požádal o vládní ochranu....

Výběr článků

Načítám