Hlavní obsah

Kim dostal 150 DVD, ne však luxusní televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG

Severokorejský vůdce Kim Čong-il dostal od jihokorejského prezidenta Ro Mu-hjona na 150 DVD s jihokorejskými filmy, na něž se nesmí prostí obyvatelé KLDR dívat. Nedostal však velkou plochou televizi, protože OSN po loňském jaderném testu uvalila embargo na dovoz luxusního zboží do lidovědemokratické Severní Koreje.

Článek

Kim Čong-ila je zvykem obdarovávat stejně jako jeho otce Kim Ir-sena, většina darů putuje do Muzea mezinárodního přátelství, které sestává z dvou budov, z nichž jedna je věnována darům zesnulému zakladateli KLDR Kim Ir-senovi a druhá darům, které obdržel Kim Čong-il.

Ro Mu-hjon přivezl Kimovi řadu darů, mezi nimi i čaj vysoké kvality, zástěnu s uměleckou malbou a keramický talíř s vlastnoručním Roovým podpisem. Asi největší radost mu ale udělala sada 150 DVD, protože Kim je znám jako velký fanda filmů.

Mezi přibližně 150 disky je i jedno z nejpopulárnějších televizních dramat v Jižní Koreji s názvem Klenot v paláci, které je o kuchaři královské rodiny v dobách, kdy byla Korea ještě jednotná. V jedné z hlavních rolí vystupuje i jihokorejská herečka I Jong-e, o které se všeobecně soudí, že patří ke Kimovým nejoblíbenějším. Dalším přivezeným jihokorejským hitem je Společná bezpečnostní zóna, thriller, který pojednává o diplomatické krizi mezi oběma státy.

Zakázané filmy ohrožují režim

Podle pozorovatelů Severní Korea zakazuje dovoz jihokorejských filmů, aby nevyplynul na povrch markantní rozdíl mezi bohatým jihem a chudým severem. Jednou z rutinních taktik při domovních prohlídkách prováděných severokorejskou policií je přerušení přívodu elektrické energie domu a následná kontrola videopřehrávačů v domácnostech, při níž se zjišťuje, jaká kazeta v přístroji uvízla.

Jihokorejská media také spekulovala, že prezident Ro svému protějšku přiveze také obří plochou televizi, aby si mohl filmy vychutnat, což se nepotvrdilo. Ro by tím totiž zřejmě porušil mezinárodní sankce na dovoz luxusního zboží do KLDR, které na tuto zemi uvalila loni OSN kvůli severokorejské zkoušce jaderné bomby.

Reklama

Výběr článků

Načítám