Hlavní obsah

Kim Čong-un zase testoval rakety a vyhrožoval USA a Jižní Koreji

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea opět testovala rakety. Do Japonského moře vypálila z provincie Hwanghe v 05.24 a 05.36 místního času (22.24 a 22.36 SELČ) dvě střely krátkého doletu, napsala agentura Jonhap s odvoláním na generální štáb jihokorejské armády. Obě rakety uletěly asi 450 kilometrů ve výši 37 kilometrů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje testy raket.

Článek

Současně KLDR v prohlášení státní tiskové agentury ostře kritizovala společné americko-jihokorejské vojenské cvičení jako porušení závazků z jednání mezi Washingtonem a Pchjongjangem.

Severní Korea „zůstává věrna postoji řešit problémy prostřednictvím dialogu“, uvedlo prohlášení. Ale dodalo, že „budeme nuceni hledat jinou cestu“, pokud USA a Korea budou pokračovat v „nepřátelských vojenských krocích“.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un minulý týden označil předchozí raketový test za varování Jižní Koreji a USA před společnými manévry.

Rozhovory Pchjongjangu a Washingtonu o severokorejském jaderném odzbrojení stagnují. Američané sice mluví o chystané schůzce vyjednavačů obou stran, další summit však není na obzoru.

Trump s Kim Čong-unem se dosud sešli dvakrát. Poprvé jednali loni v červnu v Singapuru, kde severokorejský vůdce prohlásil, že jeho země je ochotná vzdát se jaderných zbraní, žádná konkrétní opatření ale dohodnuta nebyla. Na singapurský summit letos v únoru navázalo setkání v Hanoji, které ale skončilo předčasně bez jakýchkoli závěrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám