Hlavní obsah

Kim Čong-il je po druhé mrtvici, tvrdí Američané

Novinky, ČTK, The Times
TOKIO

Americké úřady mají informace, podle kterých severokorejský vůdce Kim Čong-il minulý měsíc prodělal druhou mozkovou mrtvici. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s odvoláním na japonskou televizi TBS.

Foto: KCNA , Reuters

Severní Korea opakovaně vyvrací spekulace o stavu Kim Čong-ila poskytováním jeho fotografií. Tento snímek byl uvolněn minulý týden.

Článek

O zdravotním stavu Kim Čong-ila však neustále panují dohady. Jihokorejský prezident I Mjong-bak v úterý řekl médiím, že Kim se z nemoci zotavuje a řídí svou zemi. Ještě o víkendu však jihokorejští experti tvrdili, že za něj dočasně vládne jeho švagr Čang Sung Taek.

TBS ve své zprávě citovala jihokorejský zdroj, který je blízký americkým zpravodajským službám. Podle něho má Kim potíže s mluvením a používáním levé ruky a nohy. Vážnost jeho stavu je však nejasná.

Podle amerických a jihokorejských rozvědek severokorejský předák utrpěl první mozkovou mrtvici v srpnu. Severní Korea zprávy o Kimově špatném stavu popřela a v polovině října zveřejnila nedatované snímky, na nichž Kim vypadá zdravě a je na inspekci vojenské jednotky. Podle Jižní Koreje však byly fotky staršího data. KLDR kontrovala ještě dalšími dvěma fotografickými sériemi.

Před nedávnem se objevily zprávy, že Kimův stav se zhoršil a byl k němu povolán pařížský neurochirurg François-Xavier Roux. Ten to popřel.

Severokorejský vůdce trpí cukrovkou a dalšími zdravotními problémy, které vyvolávají spekulace o jeho skutečném stavu. Ty jsou o to živější, že severokorejský vůdce ještě nevybral ze svých tří synů a nejmenoval svého nástupce, což přiživuje obavy o politickou stabilitu v KLDR.

Kim Čong-ilOficiálně se narodil 16. února 1942 v partyzánském táboře na úpatí hory Pektusan. Západní a ruské prameny však zmiňují narození už v předchozím roce na Dálném východě. Severokorejským vůdcem se stal fakticky po smrti svého otce Kim Ir-sena v červenci 1994. Oficiálně byl jmenován v září 1998. V KLDR ho nazývají "velkým vůdcem" či "velkým vůdcem a milovaným soudruhem" (prezidentský titul byl po smrti Kim Ir-sena oficiálně zrušen). Kim žil v mládí v Číně a do školy chodil v bývalé Německé demokratické republice. Po studiu politických věd a ekonomie v Pchjongjangu nastoupil do aparátu strany. Byl mimo jiné Kim Ir-senův osobní tajemník a byl také odpovědný za kulturní politiku. V roce 1997 přežil pokus o atentát. Už v říjnu 1983 měl ale podle západních tajných služeb sám zorganizovat atentát na jihokorejskou vládní delegaci v Rangúnu (17 mrtvých). O čtyři roky později údajně zosnoval atentát na letadlo Korean Airlines (166 obětí). Od poloviny 90. let se také spekuluje o miliónech dolarů, které si Kim uložil v zahraničních bankách, zatímco v Severní Koreji panuje chudoba a hlad. Kim se opakovaně na veřejnosti neobjevoval celé měsíce. V srpnu 1994 japonský tisk uvádí, že vůdce trpí cukrovkou a cirhózou jater. Stále častěji se píše o tom, že tento náladový muž je milovníkem alkoholu, pochoutek a rychlých aut. Kim má též slabost pro krásné ženy a hollywoodské filmy, jež sbírá, píše zahraniční tisk. Vůdce přiznal, že v minulosti hodně pil a kouřil. Severní Korea rozvíjí jaderný program, který na nátlak USA, Číny, Japonska, Jižní Koreje a Ruska pozastavuje v roce 2007. Zbožštělý vůdce odmítá hovořit o svém nástupci. V lednu 2005 však státní rozhlas oznámil, že Kim Čong-ila jednou nahradí jeden z jeho synů. 9. září 2008 se Kim neukázal při oslavách 60. výročí vzniku KLDR. Jižní Korea a USA nevylučují, že prodělal mrtvici. Kim má pět až sedm sourozenců, dvě dcery a tři syny. První dceru má s manželkou Hong Il-čon. Podle některých zpráv si Hong po rozvodu znovu vzal a měl s ní i další dceru. Hovoří se také o druhé manželce (či milence) Song Hje-rim, s níž má vůdce syna Kim Čong-nama. Po rozchodu pobývala Song ve Švýcarsku, kde později zmizela. Od té doby žil Kim s dalšími nejméně dvěma ženami. Kim Čong-ilovi je připisováno autorství různých knih, oper, teorií a staveb, včetně kulturního paláce v hlavním městě.

Reklama

Související články

Severokorejský prezident je údajně nemocný

Severokorejský prezident Kim Čong-il je možná nemocný. Na veřejnosti se neobjevil už několik týdnů a do KLDR před týdnem přijelo pět čínských lékařů, kteří...

Výběr článků

Načítám