Hlavní obsah

Kim Čong-il chce zbavit Korejský poloostrov jaderných zbraní

– PCHJONGJANG/PEKING

Severokorejský vůdce Kim Čong-il v pátek v Pchjongjangu přijal čínského vyslance, kterému podle agentury Reuters sdělil, že chce denuklearizovat Korejský poloostrov. Setkání s čínským emisarem Wang Ťia-žuejem je první Kimovou schůzkou od jeho údajné mrtvice vloni v srpnu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Severokorejský vůdce Kim Čong-il.

Článek

"Severokorejská strana se zaváže k denuklearizaci Korejského poloostrova a doufá v mírové soužití s ostatními zúčastněnými stranami," citoval Kimovo prohlášení Reuters s odvoláním na tiskovou agenturu Nová Čína.

Wang je zřejmě první zahraniční návštěvou, kterou Kim Čong-il přijal od loňského srpna, kdy ho měla údajně postihnout mozková mrtvice. Šéf zahraničního výboru Komunistické strany Číny Wang Ťia-žuej se s Kimem v minulosti sešel již několikrát.

Nejasnosti o Kimově zdravotním stavu

Podle dosavadních zpráv Kim Čong-il od své údajné nemoci žádnou zahraniční návštěvu nepřijal. Analytici tvrdí, že takovéto setkání by mohlo poskytnout důkaz o Kimově způsobilosti vést tuto komunistickou zemi a rozhodovat o jaderném programu KLDR.

V poslední době vydala severokorejská média řadu zpráv o Kimových inspekčních návštěvách armádních jednotek, továren či zemědělských farem. Tyto cesty ale údajně nebylo možné podle poskytnutých záběrů spolehlivě datovat.

V souvislosti s Kimovou údajnou mrtvicí se také spekulovalo o jeho možném nástupci. V lednu se objevily informace jihokorejských médií, že Kim zvolil za svého následovníka nejmladšího syna Kim Čong-wua.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám