Hlavní obsah

Keňští vojáci se opět střetli v Somálsku s Aš-Šabábem

– Nairobi

Keňská armáda zabila v Somálsku při dalším střetu 21 bojovníků radikálního hnutí Aš-Šabáb. Podle agentury Reuters to ve středu oznámil mluvčí keňských ozbrojených sil David Obonyo. Představitel Aš-Šabábu na druhé straně tvrdil, že v boji bylo zabito pět keňských vojáků.

Foto: Reuters

Keňské policejní auto zničené Somálci u Yumbisu (archivní snímek)

Článek

Keňské jednotky, které v Somálsku s Aš-Šabábem bojují v rámci mise sil Africké unie AMISOM, podle Obonyoa udeřily na skupinu bojovníků Aš-Šabábu na západě země nedaleko hranic Keni. Uvedl, že neutrpěli žádné ztráty.

Mluvčí vzbouřenců Abdiasis Abu Musab ale podle Reuters řekl, že bojovníci Aš-Šabábu zabili pět vojáků, dalších osm zranili a zničili jedno vojenské vozidlo.

Informace o střetu nešlo ověřit z nezávislých zdrojů, poznamenala agentura  Reuters.

Střety mezi Aš-Šabábem a keňskými jednotkami probíhají od roku 2011, kdy keňské jednotky spolu se somálskými vládními silami podnikly operaci Linda Nchi na jihu Somálska. Šlo o odvetu za únos dvou španělských zdravotnic z keňského území.

Aš-Šabáb pak podnikl několik nájezdů a atentátů v Keni. V září 2013 zahynulo při teroristickém útoku komanda Šabábu na nákupní středisko Westgate 67 lidí, loni povraždil 148 studentů při přepadení univerzity v Garisse. [celá zpráva]

Na přelomu roku zaútočil na několik základen AMISO, v lednu při útoku na tábor v Adi (El-Ade) zabil 180 keňských vojáků. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Bojovníci hnutí Aš-Šabáb

Keňa od té doby zesílila operace proti milicím Aš-Šabáb. Nasadila i letectvo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám