Hlavní obsah

Kdo vládne v KLDR? Možná osudové ženy v pozadí

Mladý Kim Čong-un je podezříván z toho, že chtěl popravou svého strýce Čang Song-tcheka demonstrovat, kdo v KLDR skutečně drží moc. Neproniknutelný a od okolního světa odříznutý režim ale nahrává spekulacím, že vše může být i jinak. Ve skutečnosti mohou být v pozadí dvě ženy, Kimova manželka Ri Sol-ču a teta Kim Kjong-hi, uvádí britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ri Sol-ju s Kim Čong-unem

Článek

Zatímco do rodiny přiženěný strýc Čang Song-tchek se třicetiletému Kimovi znelíbil, pokrevně spřízněná teta Kim Kjong-hi zůstává stále šedou eminencí politického dění.

Sedmašedesátiletá Kim Kjong-hi podle řady analytiků ve skutečnosti vládla se svým manželem Severní Koreji. Její vliv je nenápadný, ale neustále přítomný, poznamenal The Daily Telegraph.

Foto: Yonhap, Reuters

Čanga Song-tcheka vedou se spoutanýma rukama k soudu.

Objevuje se například na fotografiích s generály a nejvýznamnějšími politiky. Taková pocta ženám v Severní Koreji běžně nepřísluší. Která jiná žena by ovšem měla být privilegovaná, když ne dcera zakladatele KLDR Kim Ir-sena.

Stála za manželovým koncem?

Podle některých analytiků, které citovala agentura AP, je možné, že Kim Kjong-hi odsouhlasila sesazení manžela z funkce. Hlavně kvůli tomu, že jejich manželství řadu let nebylo šťastné.

Jeho poprava za velezradu totiž vyvolala otázky, komu vlastně Čang vadil nejvíc. Svoji popularitu ztratil kvůli neshodám s tehdejším vůdcem země už v roce 2004. Pak náhle zmizel ze scény. Podle některých informací ho poslali na převýchovu do oceláren.

Severokorejský moderátor oznámil, že Čang byl popraven za ohavné zločinyVideo: Novinky/Reuters

O dva roky později se vrátil zpět do vrcholné politiky a sblížil se se synovcem Kim Čong-unem, kterého v začátcích vedl k moci právě Čang. Na rozdíl od mladíka se totiž vyznal ve struktuře armády, která byla vůči novému vůdci nedůvěřivá.

Strážci rodiny

Spolu s Čangovým vlivem rostla také moc jeho manželky. Na veřejnosti se začala objevovat výrazněji v roce 2009, po boku svého bratra Kim Čong-ila, který zemřel před dvěma lety. V roce 2010 pak byla Kim Kjong-hi jmenována do funkce armádního generála.

O dva roky později už ale měla se svým manželem dost velkou moc a podle odborníků tak mohli podporovat cestu Kim Čong-una na vrchol.

„Čangova role jasně spočívala v tom, aby jednal v zastoupení Kimovy rodiny. Jeho úkolem bylo vést a starat se o Kim Čong-una,“ uvedl Stephen Bosworth, bývalý americký zmocněnec pro KLDR.

Čang byl ale také známý jako sukničkář a také tím, že si rád přihnul. Možná proto ho tamní státní média obvinila z nemravného a prostopášného života.

Jeho neřesti pak mohly sehrát roli při souhlasu jeho manželky odstranit Čanga z funkcí. Poprava pak podle některých analytiků mohla přijít pouze s jejím souhlasem.

Krásná a nemilosrdná

Mladá Kimova manželka Ri Sol-ču je podle odborníků navzdory své krásné tváři považovaná za podobně ambiciózní a někdy i nemilosrdnou. Zároveň si udržuje vliv na svého manžela. Údajně mu ji představila právě jeho teta, svatbu měli před třemi lety.

V srpnu se pak objevil odposlech jednoho z členů hudebního souboru Unhaso, se kterým Ri kdysi zpívala. Ten mluvil o její někdejší kariéře a několik umělců pak mělo být za neopatrná slova popraveno, což KLDR oficiálně popřela.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong un s manželkou Ri Sol-ču

Státní tisková agentura ale umělcova slova označila za „neodpustitelnou a hroznou provokaci, která uráží důstojnost nejvyššího vůdce“. Co se s umělci skutečně stalo, není jasné.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Podobně obtížné je podle odborníků odhadovat další vývoj v KLDR. Někteří očekávají, že Kim Kjong-hi bude po manželově popravě očištěna. Nasvědčovalo by tomu i to, že teď získala novou funkci. Stane se členkou výboru zodpovědného za přípravu státního pohřbu vysoce postaveného člena Korejské strany práce, uvedla v sobotu agentura AP.

Reklama

Související články

KLDR potvrdila popravu strýce Kim Čong-una

Severokorejský režim ve čtvrtek potvrdil, že strýc vůdce Kim Čong-una a svého času druhý nejmocnější muž země Čang Song-tchek byl odsouzen za velezradu...

Výběr článků

Načítám