Hlavní obsah

Karzáí dal Američanům facku a podpořil připojení Krymu k Rusku

Novinky, rei
Kábul/Washington

Afghánský prezident Hámid Karzáí v atmosféře narůstajícího rozkolu s americkou vládou, s níž nechce podepsat novou bezpečnostní dohodu, vmetl Washingtonu další políček. V pondělí podpořil připojení Krymu k Rusku a ostentativně tak učinil při setkání s delegací z amerického Kongresu.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí.

Článek

Afghánský prezident uvedl, že lidé na Krymu projevili svoji „svobodnou vůli“ a rozhodli o své budoucnosti v referendu.

Spojené státy hlasování neuznávají, v úterý to v Haagu zopakoval americký prezident Barack Obama.

Afghánistán se zařadil mezi Sýrii, Venezuelu a několik další zemí, které uznaly odtržení Krymu od Ukrajiny a připojení k Rusku. [celá zpráva]

Karzáí vede s USA stále otevřenější konflikt, který se projevil v jeho odmítnutí podepsat bezpečnostní dohodu o setrvání části amerických jednotek v zemi i po ukončení bojových akcí na konci tohoto roku. Dohodu sice schválila afghánská rada starších, ale prezidentův podpis chybí.

Někteří komentátoři uvádějí, že Karzáí si chce uchovat do konce svého mandátu vliv, a proto dohodu nepodepsal. Afghánci půjdou volit nového prezidenta v dubnu, Karzáí už nekandiduje. NATO ale hrozí, že s takovou stáhne své vojáky z Afghánistánu hned všechny.

Rumsfeld: Vláda je horší než cvičené opice

Podle bývalého ministra obrany USA Donalda Rumsfelda si vláda prezidenta Baracka Obamy Karzáího zbytečně znepřátelila, když ho zahnala do kouta, kde nemá moc možností.

„Cvičená opice by mohla mít dohodu o postavení sil, na to není potřeba být géniem, ale my jsme náš vztah nezvládli,“ prohlásil v televizi Fox News na adresu vlády. Podle Rumsfelda vedly USA s Afghánistánem několik let „strašnou diplomacii“. Karzáího podle něj „veřejně opakovaně drtili“ zvláštní vyslanec Richard Holbrook, viceprezident Joseph Biden, ministryně zahraničí Hillary Clintonová i prezident Obama.

Související témata

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Foto: Profimedia.cz

Balaklava na Krymu

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama spři projevu o sledování

Rumsfeld upozornil, že za republikánského prezidenta George W. Bushe měly USA s Karzáím excelentní vztahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám