Hlavní obsah

Kanadští stíhači startovali vstříc ruským bombardérům

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako za dob studené války startovaly kanadské stíhačky, protože se k hranicím vzdušného prostoru severoamerické země přiblížily dva ruské bombardéry. Veřejnost se o tom dozvěděla až s odstupem jedenácti dnů v pátek večer. Stanice CBC News navíc upozorňuje, že ruský let proběhl před oficiální návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy v Kanadě.

Článek

Kanadský ministr obrany Peter MacKay oznámil, že byly vyslány stíhačky CF-18, protože se ke kanadskému vzdušnému prostoru přibližovaly dva ruské bombardéry TU-95. K narušení vzdušného prostoru nedošlo, nicméně podobné lety jsou považovány za zcela zjevnou provokaci.

„Byl to rutinní let v mezinárodním vzdušném prostoru,“ prohlásil Jevgenij Choriško, mluvčí ruské ambasády ve Washingtonu. Mluvčí ruského ministerstva obrany Alexander Drobyševskij pak zdůraznil, že byla dodržena všechna pravidla pro mezinárodní lety.“ 

Kanada je znepokojena chováním Ruska 

„Naši piloti patří k světové třídě a dali jim jasně na srozuměnou, že se mají držet zpátky,“ řekl MacKay, který dodal, že nechce Rusko přímo obviňovat z toho, že provedlo tento let schválně před návštěvou Baracka Obamy, která se konala 19. února.

Kanadský premiér Stephen Harper byl vůči Rusku příkřejší: „Již několikrát jsem dal najevo vážné znepokojení naší vlády ze stále agresivnějších akcí Ruska ve světě a také z ruských vpádů do našeho vzdušného prostoru. Budeme bránit náš vzdušný prostor a také kontinent společně se Spojenými státy a budeme bránit naši suverenitu a odpovíme na všechny pokusy o průnik Ruska do kanadské Arktidy.“

Rusko dává v poslední době opakovaně najevo, že si dělá nároky na Arktidu a především na nerostné bohatství, které se skrývá pod jejím mořským dnem – především ropa a plyn. Předpovědi, že tento ledový krunýř s globálním oteplováním roztaje, vedly zatím k prvnímu slovnímu přetlačování mezi státy NATO a Ruskem, které k Arktidě přiléhají.

Rusko Arktidu chce a chce 

Sovětský svaz podobné provokační lety podnikal pravidelně během studené války. Po zhroucení komunistického režimu byla tato praxe opuštěna. Rusko však po vznesení nároků na Arktidu tyto lety obnovilo. Podle kanadských představitelů bylo podobných incidentů během posledních dvou let zaznamenáno dvacet.

Arktida je rozdělena mezi Kanadu, USA, Norsko a Dánsko. Podle konvence OSN mají tyto země deset let na to, aby prokázaly, že jejich pevninský šelf sahá dále než 370 kilometrů, což je současná hranice. Kanada, která ke konvenci přistoupila v roce 2003 má ještě čas do roku 2013. Rusové tvrdí, že arktické dno a Sibiř spojuje stejný kontinentální šelf. OSN jejich nárok kvůli nedostatku důkazů odmítlo. Nicméně Rusko svůj nárok letos zopakovalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám