Hlavní obsah

Kamery zachytily protržení odpadní nádrže v Brazílii

Sao Paulo
Aktualizováno

Brazilské televize v pátek večer místního času zveřejnily záběry, na nichž jsou zachyceny okamžiky, kdy se u města Brumadinho na jihu země protrhla odpadní nádrž a bahno z ní zaplavilo okolí. Podle poslední bilance zemřelo 115 lidí a dalších 248 se pohřešuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protržení odpadní nádrže v Brazílii Video: AP

 
Článek

Odpadní nádrž náležící k dolu na železnou rudu byla ve svahu. Z videa je patrné, jak rychle se začala země nad nádrží propadat a masa z ní se vyvalila ven. Na travnaté ploše i pod ní se nacházelo mnoho lidí, které tekoucí bahno strhlo.

Příčina protržení nádrže zatím není známá. Brazilská společnost Vale, která důl provozovala, se hájí, že dodržovala všechny předpisy a že kontrola německé firmy TÜV Süd loni v září zjistila, že nádrž je stabilní. Tento týden kvůli neštěstí policie předběžně zadržela tři zaměstnance společnosti Vale a podle agentury DPA také dva kontrolory firmy TÜV.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bahno valící se z protržené odpadní nádrže v BrazíliiVideo: AP

Hlavní přístupové cesty do města Brumadinho stále blokují masy bahna. Probíhají záchranné práce, dosud záchranáři používali lopaty, pátrali po možných přeživších. Využívali i psy a také přístroje na lokalizaci signálu mobilního telefonu. V pátek už na místě začala pracovat i těžká technika.

Foto: AP

Protržení nádrže

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám