Hlavní obsah

Kambodžská vláda odsunula nakažené HIV do ghetta

Rodiny nakažené virem HIV, který vyvolává smrtící ztrátu imunity AIDS, sestěhovává kambodžská vláda do vesnice se zanedbanou infrastrukturou a daleko od dostupné lékařské péče. Stovky humanitárních organizací z celého světa zaslaly do Phnomphenu pobouřený dopis a obvinily vládu, že nemocné de facto odsoudila k smrti.

Článek

Kolonie AIDS nazvaná Tuol Sambo byla vytvořena 25 kilometrů od nejbližšího města a úřady sem podle serveru Oneworld.net na konci června násilím přestěhovaly prvních 20 rodin a o měsíc později jich sem putovalo dalších 27.

Rodiny zde žijí podle obránců lidských práv v nedůstojných podmínkách v provizorních plechových příbytcích. Pro lidi, kteří mají oslabenou imunitu je toto místo podle Rebeccy Schleiferové z organizace Human Rights Watch obzvláště nevhodné. „Je to pro ně jako rozsudek smrti,“ řekla Schleiferová.

Shiba Phurailatpam, představitel asijské sítě, která se stará o lidi postižené AIDS, vyjádřil podiv nad tím, že kambodžská vláda získala na mezinárodní úrovni posvěcení svého národního programu prevence proti AIDS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám