Hlavní obsah

Kaddáfího mladá popravčí se zachránila skokem z druhého patra

– Tripolis
Novinky,

Devatenáctiletá Nisrín, členka ženské brigády Muammara Kaddáfího, která musela popravovat vzbouřence, před svým údělem utekla skokem z okna v druhém patře. To už zabila jedenáct lidí.

Foto: Profimedia.cz

Devatenástiletá Nisrín

Článek

Nisrín vypověděla celý svůj příběh, který ukazuje, jak režim vytvářel z žen poslušné nástroje režimu, které sloužily Kaddáfímu.

Odebrali ji matce, která měla rakovinu, a zařadili ji do ženské jednotky Kaddáfího milice. Vybrala ji velitelka jednotky, která se s rodinou znala. Matka Nisrín se s ní hádala, ale marně.

Nisrín nejprve prodělala základní výcvik. Učila se zacházet se zbraněmi a potom ji velitelka zařadila do 77. brigády, kde byly stovky dalších žen také oddělených od rodin. Mnohé byly fanatickými obdivovatelkami režimu. Ona ne, ale nemohla odejít.

„Přišel můj bratr a pokoušel se mne odtud dostat, ale řekli mu, aby odešel, a vyhrožovali mu," vypověděla mladá dívka.

Velitelé ji znásilnilňovali

Po propuknutí povstání jí její velitelka řekla, že má jít za velitelem 77. brigády. Ten ji znásilnil. „Křičela jsem,“ řekla s tím, že ale ničeho nedosáhla. Byla povolána na velitelství ještě dvakrát, kde ji znásilnili další dva velitelé. Její nadřízená jí řekla, že to musí snést.

Dodala, že všechny ženy v jednotce byly znásilněné, ale nesměly to nikomu prozradit. To snadno dodržely, protože to pro ně byla velká hanba.

Když se rebelové přiblížili k městu, byla Nisrín a další dvě ženy poslány do čtvrti Bousalin, kde probíhaly tvrdé boje. Tam ji donutili stát se popravčí.

Zabila jedenáct lidí. "Byli tak mladí," řekla o popravených.

Nakonec se jí podařilo utéci. Vyskočila z okna v druhém patře, okamžitě ale po ní stříleli. Nakonec ji dopadl velitel vzbouřenců, který ji dopravil do nemocnice.

Dívka ponese následky celý život

Vzbouřenci ji chtějí postavit před soud, i když ji někteří litují stejně jako personál nemocnice. Jedna z lékařek, Nadia Benounisová řekla, že když jí Nisrín vypověděla svůj příběh, všichni oněměli. "Když jsem ji viděla, vypadala jako dítě, její tvář je tak mladá, nevinná, úplně nevinná. Přišla o svůj život. Manipulovaly s ní Kaddáfího síly. Kaddáfí manipuloval s námi všemi."

Dodala, že Nisrín vzali všechno, úctu, sebedůvěru, rodinu a změnili ji v zabijáka.

Matka Nisrín skončila v Tunisku, kde jí léčí rakovinu. Když jí dcera všechno vypověděla, byla rozrušená. Otec nic neví, je příliš nemocný.

Udělali z ní popravčí

Plukovník Kaddáfí se hodně opíral o ženy, kterým islám upírá mnohá práva. V armádě měl i celou ženskou brigádu. A ženy mu sloužily i na špinavou práci.

Podle CNN, která zná celé jméno dívky, jež sloužila v ženské jednotce, Nisrín přiznala, že popravila jedenáct vzbouřenců. Šlo o vězně, které režim zadržel.

Pak pověděla, jak z ní udělali popravčí: „Přivedli ke mně jednu osobu a řekli mi: 'zastřel ho'.“ Tichým hlasem pokračovala, proč rozkaz splnila: "Byl tam další člověk na opačné straně a jeden za mnou. Řekli mi, že když ho nezastřelím, zastřelí oni mne."

Po pauze dívka pokračovala: "Chtěla jsem odvrátit hlavu a vystřelit. Viděla jsem kapající krev."

Nyní chce utéci před realitou, říká lékařka: "Pořád je potichu. Pozoruji ji zblízka, zkouší spát. Celou dobu se pokouší utéci realitě."

Sama dívka říká: "Všechno, co chci, je vrátit se domů. Chci svou mámu."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám