Hlavní obsah

Kaddáfího jednotky v šestihodinové bitvě o Zavíju neuspěly

Jednotky stojící za libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím neuspěly v pokusu o znovunastolení kontroly nad západními městy Zavíja, Misúráta a Nalut. O Zavíju se bojovalo šest hodin, uvedly v úterý světové agentury. Mezitím se prohlubuje humanitární krize zejména na hranici s Tuniskem. Podle OSN z Libye uprchlo již 140 000 lidí.

Foto: Suhaib Salem , Reuters

Libyjský protivládní povstalec

Článek

Kaddáfího ofenziva neuspěla, ve všech zmíněných městech povstalci jeho jednotky odrazili. Rebelům pomáhají i vojenští zběhové a povstalci mají k dispozici i tanky či protiletadlové zbraně.

Bitva o Zavíju, vzdálenou od hlavního města Tripolisu asi 50 kilometrů, trvala od pondělní noci šest hodin. Provládní jednotky zaútočily ze šesti stran. Počet obětí není znám.

„Zavíji se za žádnou cenu nevzdáme. Víme, že je strategicky důležitá. Budou bojovat, aby ji dobyli, ale my se nevzdáme. Zvládli jsme je odrazit, protože máme ducha, kterého oni zcela postrádají,“ citovala agentura AP jednoho účastníka bojů.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Armádní tank v Tripolisu

Kaddáfí, jenž vládne Libyi 41 let, po vypuknutí povstání před dvěma týdny neovládá celou východní část země a moc si udržuje pouze v Tripolisu a několika přilehlých městech.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Uprchlíci na libyjsko-tuniské hranici pomáhají muži, který omdlel.

Další vývoj:
Vláda na východ vyslala konvoj s humanitární pomocí. Do druhého největšího města země Benghází vyjelo 18 nákladních vozů s rýží, moukou, cukrem, vejci a léky.
Libyi podle OSN opustilo na 140 000 lidí. Situace na hranicích s Tuniskem, ale i Egyptem je podle úřadu pro uprchlíky UNHCR neudržitelná.
Červený kříž požaduje přístup do západních oblastí země na pozadí zpráv o útocích na lékaře a zabíjení pacientů.
Rakousko zmrazilo libyjským představitelům účty s 1,2 miliardy eur (přes 29 miliard korun). Německo pozastavilo konto jednoho ze synů Kaddáfího.
Libyjské letectvo údajně útočilo na muniční sklady na východě.
Před bankami v Tripolisu se tvoří fronty lidí, kteří si chtějí vyzvednout 500 dinárů, které jim vláda slíbila, aby nepokoje uklidnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám